logo tobb logo tobbetu

Kuruluşunun 75. yılında Türkiye - NATO ilişkileri Değerlendirme Notu / Ece Berfin Ergezer
Haber resmi
13/07/2024 - Viewed 521 times

 

 

Bu yıl 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da düzenlenen NATO Zirvesi, aynı zamanda birliğin kuruluşunun 75. yıldönümünde gerçekleşti. NATO’nun 2022 Madrid Zirvesinde kabul ettiği Stratejik Konseptte ana tehdit unsurları olarak vurguladığı Rusya, terörle mücadele ve fırsat ve sınama olarak gördüğü Çin ile ilişkiler, zirvenin ana başlıklarını oluşturdu.

Değişen küresel konjonktür ve parametrelerle beraber şiddetini artıran Rusya-Ukrayna Savaşı, Ukrayna’ya sağlanan yardımlar ve Ukrayna’nın olası NATO üyeliği, 7 Ekim 2023’ten beri devam eden İsrail-Filistin çatışması ve Orta Doğu’da artan tansiyon ile ABD-Çin rekabetiyle dikkatleri üzerine çeken Hint Pasifik Bölgesi de tartışılan konular arasında yer aldı.

Ukrayna’nın olası üyeliğiyle ilgili ABD ve Avrupa içinde farklı görüşler mevcut. Washington Anlaşması’nın 5. Maddesi, yani “bir müttefike yönelen saldırının, tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını” belirten madde sebebiyle, hali hazırda Rusya ile savaş halinde olan bir ülkeyi birliğe almanın kolay olmadığı, görüş farklılıklarının temelini oluşturuyor.

Çin ile ilişkileri fırsat ve sınama olarak değerlendiren NATO, bir yandan devam eden stratejik rekabet, Çin’in Asya-Pasifik’te uyguladığı zorlayıcı politikalar ve “Küresel Güney”in yükselişi bağlamında Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya ile Asya Pasifik’teki ortaklıklarını artırırken diğer yandan pandemi, afetler ve iklim krizi gibi küresel konularda angajman yoluyla iş birliğini artırma ve riskleri azaltma stratejisini uygulamaya devam edecekmiş gibi görünüyor.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« All News