logo tobb logo tobbetu

Gıda enflasyonu göstergeleri arasındaki farklılıklar üzerine Değerlendirme Notu / H. Ekrem Cunedioğlu, Gülbin Şahinbeyoğlu
Haber resmi
03/06/2024 - Viewed 842 times

 

 

TÜİK’in TÜFE enflasyonunun yanında her ay düzenli olarak yayımlanan beş tüketici enflasyonu göstergesi daha bulunmaktadır. Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) E-TÜFE’si ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi (ÜGE) genel fiyat endeksleridir. TEPAV, Finansal Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEFIS) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ise  gıda fiyatları derlemekte; CEFIS ve TEPAV gıda fiyat endeksi, TÜRK-İŞ ise açlık sınırı hesaplamaktadır.

TÜİK’in resmi enflasyon verisi her ay bu kuruluşların yayımladığı genel enflasyon veya gıda enflasyonu verileriyle karşılaştırılmaktadır. Hatta TEPAV’ın yayımladığı Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) aylık bülteninde de alternatif gıda enflasyonu göstergelerinin karşılaştırmasına yer verilmektedir. Ancak tüm bu göstergelerin arasında amaç, yöntem ve kapsam açılarından kayda değer farklılıklar bulunmaktadır ve işaret ettikleri enflasyon sonuçlarını karşılaştırırken söz konusu farklılıklara dikkat etmek önem arz etmektedir.

Bu notta, alternatif  gıda enflasyonu göstergelerinin coğrafi kapsam, amaç, ağırlık, fiyat derleme yöntemi ve mevsimsel ürünlerin endekse nasıl dahil edileceği alanlarındaki farklılıkları sunulmakta ve bu farklılıkların TÜFE ile karşılaştırılabilirlik durumuna etkileri tartışılmaktadır.

 

 

Değerlendirme notuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« All News