logo tobb logo tobbetu

Askeri alanda yapay zeka: Düzenlemeler ve etik tartışmalar Değerlendirme Notu / Ece Berfin Ergezer
Haber resmi
28/05/2024 - Viewed 690 times

 

 

Sıcak çatışma bölgelerinde sahneye çıkan siber saldırılar, yapay zeka ile donatılmış otonom silahlar ve dezenformasyon araçları, modern savaşların kurallarını yeniden yazıyor. Bu ileri teknoloji silahlar, stratejik üstünlük sağlamanın ötesinde, insanlığın geleceği için derin endişeler uyandırıyor. Siber saldırılar, düşman hatlarını aşarak kritik altyapılara zarar verebilirken yapay zeka entegreli otonom silahlar, insan kontrolü olmaksızın hedeflerini tespit edip etkisiz hale getirebiliyor.

Etik tartışmaların ortasında, bu yeniliklerin savaş alanlarında yarattığı dönüşüm, sadece askeri stratejileri değil, uluslararası güvenlik ve barış kavramlarını da sarsacak bir potansiyele sahip. Bu durum, teknolojinin savaş sanatını ne kadar ileri taşıdığı kadar, insanlık değerlerini ne kadar geriye götürebileceği sorusunu da gündeme getiriyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında yapay zeka destekli silahların kullanımı ve geçtiğimiz günlerde İsrail’in Gazze’de kullandığı yapay zeka destekli “Lavender” ile savaşlarda yapay zeka kullanımı, özellikle de insani boyutuyla bir kez daha gündeme geldi.

+972 dergisi ve Local Call tarafından yayımlanan yeni bir rapor, İsrail'in Gazze’de şüpheli Hamas hedeflerini belirlemek için Lavender isimli yapay zeka destekli bir veri tabanı kullandığını gösteriyor. Özellikle savaşın ilk aşamalarında sivil zaiyatında lavenderin önemli bir rol oynamış olabileceği tahmin ediliyor.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« All News