TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TOBB ve Tepav|Epri işbirliğinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere stratejisinin geliştirmesine yönelik olarak müzakere masasının iki tarafından karar vericilerin katılımlarıyla "Avrupa Birliği'ne Katılım ve Müzakere Teknikleri" konulu çalıştay yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TEPAV|EPRI (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı), 24 Nisan 2005 Pazar günü, İstanbul TOBB Plaza'da, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakere stratejisini geliştirmesine yönelik; Avrupa Birliği'nin son genişleme döneminde müzakere masasının iki tarafından karar vericilerin katılımlarıyla; "Avrupa Birliği'ne Katılım ve Müzakere Teknikleri" konulu bir çalıştay düzenlenmiştir.
Açılış konuşmasını TEPAV|EPRI Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güven Sak'ın yaptığı Çalıştay'da,"Avrupa İle İletişim Programı" na katılan gazetecilere katılım belgeleri sunulmuştur.
Son genişleme sürecinde aktif rol alan ve Türkiye'nin önündeki belirsiz sürece ışık tutmak açısından önemli konuşmacıların ve müzakere masasının iki tarafından görüşlerin buluşacağı programda, Avrupa Parlementosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'nden Michael Rupp, Slovakya Baş Müzakerecisi Büyükelçi Juraj Migas, Avrupa Komisyonu'nun Slovakya ile Müzakere ekibinde yer alan Dr. Bernd Bievert, Polonya'nın AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Maciej Popowski, Avrupa Komisyonu'nun Dış ilişkiler Departmanının İdari heyetinde bulunana ve , AB'nin Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Güney Akdeniz Komşuluk Politikası Başkan Yardımcısı görevini yürüten Helen Campell ve Türkiye'nin AB ile ilişkisini yakından izleyen uzman Hürrem Cansevdi kendi deneyimlerini paylaştılar.
Sunumların ardından katılımcılar ile Türkiye'nin müzakere takviminin oluşması, Müktesebat başlıklarının açılış şartları ve öncelikleri, AB uyum sürecinin ülke içi etkileri, Ekonomik perspektiften üyeliğin değerlendirilmesi, Bölgesel ve sektörel stratejilerin hükümet politikasına uyumu Türkiye'nin müzakere teknikleri, Türkiye'nin müzakere sürecinin nasıl ele alınacağı ve ne tür tekniklerin kullanılması gerektiğini ortaya koyacak bir tartışma toplantısı gerçekleştirildi.
TOBB'dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Aralık 2004 Zirve kararlarında Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yerine getirdiğini açıkça tespit ettiği ve buna dayanarak Avrupa Birliği'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine, Kopenhag'taki mutabakata uygun biçimde gecikmeksizin başlamasını tavsiye ettiği hatırlatılarak, AB Müktesebat başlıklarının büyük kısmı iş çevrelerini doğrudan ve yakından ilgilendirdiği anlatıldı. Açıklamada, 3 Ekim 2005'te başlayacak üyelik müzakerinin nasıl yapılacağının ve uygulamasının, hem Hükümet açısından, hem de Türk iş dünyası açısından da son derece önemli olduğu görüşüne yer verildi.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024