Dünya ticaretinin hızlı bir şekilde daralmasıyla pek çok ülkede ihracat desteklerinin gündeme geldiği belirlendi.
ANKARA- TEPAV, dünya ticaretinin hızlı bir şekilde daralmasıyla pek çok ülkede ihracat desteklerinin gündeme geldiğini, Türkiye'de ise ihracatın geliştirilmesi yönünde alınan tedbirlerin büyük ölçüde yetersiz kaldığını açıkladı.
TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan ve Araştırmacı Ülkem Başdaş tarafından hazırlanan "İhracatın Desteklenmesine Yönelik Türkiye'nin Rakiplerinin Uyguladıkları Kamu Politikaları" başlıklı politika notu yayımlandı.
Not'ta rekabetçi olduğu ve en fazla ihracat yaptığı sektörlerde dahi Türkiye'nin ihracatının AB'nin toplam ithalatından daha hızlı daraldığı hatırlatılarak, "Bu dönemde ABD, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Kore, Romanya, Çin ve Hindistan karşısında Türkiye pazar payı kaybetmiştir" denildi. Not'ta şu ifadelere yer verildi:
"Bu ülkelerin ihracat performansının Türkiye'den daha iyi gerçekleşmesinde şirketlerinin bireysel başarısı, içinde bulundukları tedarik zincirinin durumu, kur rejimi ve buna bağlı kur hareketleri etkili olabileceği gibi, uygulanan kamu politikalarının da ihracat performansını olumlu yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu notun amacı incelenen ülkelerde ihracat performansını etkileme potansiyeline sahip kamu politikalarının özet bir dökümünü çıkararak olası politika alternatiflerine bir baz oluşturmaktır."
Değerlendirme'de dünya ticaretinin hızlı bir şekilde daralmasıyla pek çok ülkede ihracat desteklerinin gündeme geldiğine dikkat çekilerek, desteklerin genel olarak "Mevcut kredilerin arttırılması (veya yeni fonların yaratılması)", "İhracat sigorta mekanizmalarına yönelik tedbirler", "İhracatta vergi iadelerinin arttırılması" ve "Ticaret engellerinin arttırılması" olarak dört farklı türde ortaya çıktığı açıklandı.
Sektörlere özel ihracat destekleri de yaygın olarak kullanılmakta…
TEPAV'ın Not'unda sektörlere özel ihracat desteklerinin de yaygın olarak kullaıldığına dikkat çekilerek gemi sektörü örnek verildi. Çin'de gemi sektörüne yönelik yüksek tutarda krediler verildiği bildirilen Not'ta, Çin'in yanısıra Kore ve Norveç'in de sektörü desteklediği açıklandı.
"Dünyada uygulanan başarılı örnekler derinlemesine incelenmelidir"
İhracat desteklerinin ülkelerin ihracatı üzerinde ne derece etkili olduğuyla ilgili kapsamlı bir çalışma bulunmadığına dikkat çekilen Not'ta ," Ancak, bazı ülkelerin diğerlerinden çok daha iyi performans göstermeleri başarılı uygulamaların olduğu yönünde bir sinyal olarak değerlendirilebilecektir" denildi.