logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak’tan Sanayicilere Uyarı: “Sanayisizleşiyoruz” Güven Sak, Türkiye'nin sanayisizleşme süreci içinde bulunduğunu ve bunun ana nedeninin de sanayi niteliğini yükseltmemesi olduğunu belirtti.
Haber resmi
26/12/2012 - Okunma sayısı: 3161

 

İSTANBUL - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, 26 Aralık 2012 Çarşamba günü İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nın aralık ayı meclis toplantısında “Çok Alametler Belirdi: Türkiye Sanayisizleşiyor” başlıklı bir konuşma yaptı. Sak, Türkiye'de sanayisizleşme alametlerinin giderek daha çok kaygı verdiğini söylerken, “Hizmet sektörleriyle de gelişilebilir ama önce ABD olmak gerekiyor. Hizmetler sektöründe niteliği artırmak için niteliği yükselmiş bir sanayi olması lazım” dedi.

Sak, Türkiye'nin sanayisizleşme süreci içinde bulunduğunu ve bunun ana nedeninin de sanayi niteliğini yükseltmemesi olduğunu belirtti.  Güven Sak, “İSO 1.000” listesi içinde 2000-2006 ile 2007-2010 dönemleri karşılaştırıldığında imalat sanayinde çıkışların, hizmet ve enerji sektörlerinde ise girişlerin arttığına işaret etti. İmalat sanayindeki azalmanın sanayide niteliği iyileştirecek yatırımları geciktirdiğini belirten Sak, şöyle konuştu:

“Mesela hizmet sektörüyle de gelişebilinir deniliyor ve ABD örnek gösteriliyor. Hizmet sektörleriyle de gelişilebilir ama önce ABD olmak gerekiyor. Çünkü sanayi öyle bir disiplin ki aynı zamanda organizasyon sahibi bir kuşağı ortaya çıkarıyor. Hizmetler sektöründe niteliği artırmak için niteliği yükselmiş bir sanayi olması lazım.”

“Büyümede sanayinin rolü daha az”

Prof. Dr. Sak, Türkiye'nin hem ortalama büyüdüğünü hem de bu büyümesinde sanayinin rolünün daha az olduğunu belirtti.  Türkiye'nin 1990 ve 2000 yıllarında imalat sanayi üretimi en büyük ülkelerden biriyken 2010 yılında ilk 15 içinde yer alamadığını kaydeden TEPAV Direktörü,  şunları kaydetti:

“Üst-orta gelir düzeyindeki ülkeler 2000-2010 dönemi kümülatif olarak yüzde 80 büyüdü ve bu büyümenin 4'te 1'i sanayiden geliyordu. Biz yüzde 46 büyüdük ve bu büyüme içinde sanayinin ağırlığı yüzde10-15'lerde.”

Sak, banka kredilerinde imalat sanayi şirketlerinin payının da 2000'lerin başında yüzde 50 iken şimdilerde yüzde 20'lere indiğini belirtti

“Sanayimizi dönüştüremiyoruz”

Küreselleşen dünyada sanayi payını korumanın yolunun niteliği artırmaktan geçtiğini ve üretimin niteliği arttıkça orta gelir tuzağından çıkılacağını ifade eden Güven Sak, “Türkiye'nin problemi, sanayimizi dönüştüremiyoruz. İleri teknolojili sanayileşme olmadan 2023 hedefleri hayal” dedi. Prof. Dr. Sak, vergi ve adalet sisteminin sanayide nitelik dönüşümüne engel oluşturduğunu belirterek,   “Sanayisizleşerek orta gelir tuzağından çıkılmaz. Parasal teşvik gerekli, ancak yeterli değil. Yeşil büyüme gibi akıllı teşvikler gerekli. Ayrıca sanayinin imajını yeniden tanımlamak lazım” şeklinde konuştu.

Yazdır

« Tüm Haberler