TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Yeni “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu”nun ilk bulgularını TEPAV’da paylaşan Dünya Bankası yetkilileri, konunun uzmanlarından görüş aldı.
ANKARA - Dünya Bankası’nın çalışmalarını sürdürdüğü ve dış ticareti konu alan “Türkiye Ülke Ekonomik Raporu (Country Economic Memorandum)”nun ilk bulguları, 1 Şubat 2012 Çarşamba günü TEPAV’da tartışıldı.
Dünya Bankası ile TEPAV’dan uzman ve araştırmacılar ile TOBB ETÜ, Ankara ve Bilkent Üniversitelerinden akademisyenlerin oluşturduğu sınırlı bir katılımla düzenlenen toplantı, Dünya Bankası Ticaret Departmanı Kıdemli Ekonomisti Daria Taglioni’nin sunumuyla başladı.
2002-2011 dönemini kapsıyor
Taglioni, Türkiye’nin firma düzeyinde 2002-2011 dış ticaret verilerinin analizleri ile çeşitli sektörlerin öncü firmalarıyla yapılan odak grubu toplantılarının sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Sunumun ardından katılımcıların konuya ilişkin soru ve görüşlerinin alındığı tartışma bölümüne geçildi. Bu bölümde araştırmada şu ana kadar elde edilen veriler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Bu alanda rekabet gücünü etkileyen ve araştırmaya eklenebilecek başka unsurların neler olabileceği de tartışıldı.
Nasıl hazırlanıyor?
Dünya Bankası, Türkiye’nin dış ticaret potansiyeli ve rekabet edebilirliği konusunda araştırma yürütüyor. Doğrudan Türkiye’ye ilişkin olması açısından önem taşıyacak olan rapor için özel sektörden temsilcilerle odak grubu toplantıları yapan Dünya Bankası yetkilileri, firma düzeyinde dış ticaret verilerinin analizini ve tematik çalışmaları da kapsayan bir yöntem kullanıyor. Ekonomi Bakanlığı da veri sağlayarak Dünya Bankası’nın bu çalışmalarına destek veriyor.