TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Ziyal, Merkez’in, hem Türk, hem de Amerikalıların fikirlerini, görüşlerini ve mesajlarını açıklayabilecekleri, örtüşme ve ayrışma noktalarını irdeleyebilecekleri bir platforma dönüşmesini diledi.
ANKARA - Dışişleri Eski Müsteşarlarından Uğur Ziyal, Türkiye - ABD arasındaki iletişim eksikliğine dikkat çekerek, geçen yıl kurulan TEPAV ABD Merkezi’nin ”Çok isabetli bir adım” olduğunu söyledi.
TEPAV | ABD Merkezi tarafından yayımlanan “Washington Gündemi” çerçevesinde “Ankara - Washington Hattının Yeni Önemi” başlıklı bir değerlendirme yazan Ziyal, ABD’nin Irak’ı işgali ve işgale son vermesi sırasında yaşananların Türkiye - ABD arasında iletişim eksikliğini ortaya çıkardığını ifade etti.
Ziyal bu çerçevede, TEPAV ABD Merkezi’nin çok isabetli bir adım olduğunu belirterek,“Merkez’in, hem Türk, hem de Amerikalıların sadece akademisyenler değil, bilfiil yönetimde yer alanların ve iş âlemi ile medya dâhil, kanaat önderlerinin fikirlerini, görüşlerini ve mesajlarını açıklayabilecekleri, örtüşme ve ayrışma noktalarını irdeleyebilecekleri bir platforma dönüşmesi en büyük temennimdir” dedi.
TEPAV Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunan Ziyal, değerlendirmesinde Türkiye - ABD ilişkilerini bölgemizdeki gelişmeler ışığında değerlendirdi. Ziyal, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
“Arap baharının getirecekleri bakımından beklentiler - ki bu Suriye açısından da geçerlidir - nihai tahlilde daha demokratik, daha liberal ve daha şeffaf yönetimler, politikalar ve dolayısıyla toplumlardır. Bu noktada, ABD ve Türkiye’nin beklentileri örtüşmektedir. ABD açısından, bu beklentiyi Batı’ya yatkınlık ve İsrail’in varlığına bakış açısı bakımından kalibrasyona tabi tutmak gerekir. ABD, İsrail’in sıkıntılarını, tehdit algılamalarını, kendi iç ve dış politikasında şu veya bu şekilde massedebilir, hatta geri plana itebilir. Buna karşın, İsrail’in varlığının tehlikeye düşmesini kabullenemez. Bu, ABD için gerçek bir kırmızı çizgidir ve sanırım bu husus herkesçe zaten bilinmektedir.
Arap baharının varacağı yer, çeşitli aşamalardan geçecek olsa da, demokratik ülkelerde olduğu gibi, seçimle gelen ve giden liderin kendi ülkesinde onurlu bir birey olarak yaşamını sürdürmeye devam etmesini sağlayacak düzeni oluşturmak olmalıdır. Bunun için de, Arap rejimlerinin meşruiyetlerini halktan alacakları bir olgunluk düzeyine ulaşmaları gereklidir. Türkiye, her şeye ve her eksiğine rağmen bu düzeyi aşmıştır. Türkiye’nin model olmasının nedeni buna dayanmaktadır ve değeri iyice anlaşılmalıdır.”
Ortadoğu konusunun güncel ve hatta hayati olduğuna ve Ankara - Washington hattının bu nedenle ayrıca önem kazandığına dikkat çeken Ziyal, “Bu iki başkent arasındaki kanaat önderlerinin etkili bilgi trafiği bölge istikrarına büyük katkıda bulunabilir. Bu trafiğin geleneksel diplomatik sınırları aşması iletişimi daha sağlam bir zemine oturtacaktır. Dolayısıyla, TEPAV ABD Merkezi’nin önünde derinlemesine irdelenecek kapsamlı bir gündem mevcuttur” dedi.
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024
22/11/2024