logo tobb logo tobbetu

Anayasa Platformu Yeniden Canlanıyor Meclis’teki yeni anayasa çalışmalarının hızlanmasıyla yeniden canlanan Anayasa Platformu, illerde geniş katılımlı toplantılar yapacak.
Haber resmi
26/12/2011 - Okunma sayısı: 2068

ANKARA – TOBB’un önderliğinde meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının (STK’ların) katılımıyla 2007 yılında oluşturulan “Anayasa Platformu” yeniden canlanıyor. Platform, önümüzdeki dönem çok sayıda ilde geniş katılımlı toplantılar organize ederek, geniş kesimlerle diyalog ile yeni anayasa hazırlama sürecinde “ortak aklı” arayacak.

Platform üyeleri 26 Aralık 2011 Pazartesi günü TESK’in evsahipliğinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığındaki Anayasa Komisyonu üyeleriyle biraraya geldi. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2007 yılında “Anayasa Platformu” adıyla 2007 yılında başlattıkları çalışmaların TBMM'nin yeni anayasa çalışmalarıyla hız kazandığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, ''Yeni anayasanın 74 milyonun mutabakat metni olmasını istiyoruz'' dedi.

Yeni anayasa hazırlama sürecinde katılımcılığın önemini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, toplumun görüşlerini ifade edebileceği platformların ve kanalların varlığının anayasa hazırlama sürecine ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede anayasanın katılımcı bir yöntemle yapılması yönündeki kararlı çabaları bulunduğunu belirterek, Cemil Çiçek'e teşekkür etti.

Hisarcıklıoğlu, yeni anayasanın “bireyi esas alan, her türlü ayrımcılığı dışlayan, eşitlik idealini toplumsal hayatın her alanında gerçekleştirmeye çalışan, bireylere evrensel standartlara uygun olarak temel hak ve özgürlüklerden yararlanma imkânı tanıyan, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışını muhafaza eden” bir anayasa olması gerektiğini söyledi. ''Yeni anayasanın üzerine inşa edileceği temel ilkeler sürecinde sağlayacakları katkıları hepimizin ortak imzasıyla Meclis Başkanımıza iletiyoruz'' diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Önümüzdeki dönem, çok sayıda ilde geniş katılımlı toplantılar organize edeceğiz. Türkiye'nin geniş kesimlerini temsil etme kabiliyetimizi harekete geçireceğiz. Bu yolla diyaloğa dayanan ortak akıl aramaya yönelik bir mutabakat kültürünü yeni anayasa hazırlama sürecine egemen kılmaya çalışacağız.”

“2012 sonuna kadar süreci tamamlarız”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise, siyasi partilerin genel başkanlarının desteğiyle 19 Ekim’den bu tarafa çalıştıklarını, STK'ların da destek vermesi halinde 2012 yılının sonuna kadar yeni anayasa yapımını bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Çiçek, ''Bugün de istedik ki yaklaşık 40 milyondan fazla hedef kitlesi olan bu çatı kuruluşları hem bilgilendirelim, hem de sizlerden taleplerimiz var doğrusunu isterseniz…” şeklinde konuştu.

Yeni bir anayasa yazmakla yeni bir anayasa yapmak arasındaki farkın altını çizen Çiçek, ''Yeni bir anayasa yazıyor olsaydık, akademik destek de alırdık, yeni bir taslak metin ortaya çıkarır, bunu sizlere gönderir, sonra da görüşlerinizi alır, teklif haline getirir Meclise sunardık” dedi. Çiçek, yeni anayasa yapma hedefiyle hareket edildiği için öncelikle halkın nasıl bir anayasa istediğinin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

“Uzun zamandır TEPAV’la çalışıyoruz”

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, artık herkesin elini taşın altına koyarak yeni anayasanın hazırlanması için katkıda bulunmaya çalıştığını ve bu sürece ilişkin meslek örgütleri ile STK’lar olarak TEPAV ile uzun süredir çalıştıklarını belirtti. Palandöken, ''Esnaf ve zanaatkarın Anayasanın 173. maddesinde olduğu gibi korunması, kollanması için gereken desteği vermesi ilgili maddenin muhafaza edilmesini istiyoruz. Yine sivil toplum örgütlerinin çalışma hayatını sağlayan Anayasanın 135. maddesinin Anayasa taslağında olmasını istiyoruz'' dedi.

TESK binasında gerçekleşen buluşmaya Çiçek ile Anayasa Platformu üyelerinin yanı sıra Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk katıldı.

Yazdır

« Tüm Haberler