logo tobb logo tobbetu

TEPAV Direktörü Sak: “Devletin Kemer Sıkması Gerekiyordu, Milletin Kemeri Sıkılıyor” Güven Sak, 11. Perakende Zirvesi'nde “Endişeye mahal yok (mu?)” başlıklı bir konuşma yaptı.
Haber resmi
19/10/2011 - Okunma sayısı: 2405

İSTANBUL – TEPAV Direktörü Güven Sak, Merkez Bankası’nın piyasaya yaptığı müdahale ve hükümetin son kararları konusunda “Merkez Bankası'nın ne yaptığını ben de bilmiyorum. Hükümetin açıkladığı bütçeyle ilgili tedbirler var. Benim baktığımda gördüğüm cari açık için kemer sıkması gerekiyordu. Biraz uzaktan bakışta yine milletin kemeri sıkılıyor, devletin kemerini sıkan yok gibi” dedi.

Sak, CardFinans'ın sponsorluğunda 19 -20 Ekim 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 11. Perakende Zirvesi'nin ilk gününde “Endişeye mahal yok (mu?)” başlıklı bir konuşma yaptı. Sak, “2001 krizinin hemen ertesinde yine aynı soru etrafta vardı. Kimse işlerin iyiye doğru evrilmekte olduğuna inanmıyordu. O vakitler yine böyle bir zirvede, ‘Vallahi billahi işler iyiye gidiyor’ demek zorunda kalmıştım. Şimdilerde de bir kuşkunun kafalarımızı kemirdiğini görüyorum. Dün olumsuz bir dönemin sonrasında işlerin iyiye doğru gittiğine inanamıyorduk, bu kez uzunca bir olumlu dönemden sonra işler kötüleşiyor mu diye meraklanıyoruz” dedi.

“Algı yanılsaması doğru davranmayı engelliyor”

Sak, burada asıl meselenin yaşanan algı yanılsamasından kaynaklandığını söylerken, şöyle devam etti:

“Uzun bir olumsuz dönemin ardından, her iyi haber iskonto edilerek, yarı inanmadan, kabul edilir. Uzun bir olumlu dönemden sonra ise, her kötü haber iskonto edilerek kabul edilir. Birincisi de ikincisi de doğru pozisyon almamızı engeller.”

Türkiye'deki gelişmelere bakıldığında konjonktürde bir çalkalanmanın olduğunu söyleyen Sak, yurtdışında da şartların iyi olmadığını ve ikinci diple ilgili tartışmaların sürdüğünü belirtirken, Türkiye'nin dünyayla birlikte salındığını ve bu salınmaların piyasalarda kendisini biraz hissettirecek gibi göründüğünü dile getirdi. Güven Sak, “Biraz temkinli olmak lazım. Türkiye 2009 yılında en hızla küçülen 10 ülke içindeydi, 2010 yılında da büyüyen ve krizden çıkan ilk 10 ülke içinde yer aldı. Gelişmiş ülkeler gibi krizden etkilendik. Ama gelişmekte olan ülkeler gibi dinamik bir şekilde krizin içerisinden çıktık. Çıkarken bir problem biriktirdik. Cari işlemler açığı. Aklımızda bunun olması lazım” dedi.

“Büyüdük ama zenginleşemedik”

Türkiye’nin son 30 yılda önemli bir dönüşümle ekonomik yapısını değiştirdiğini ve bugün bölgede çok büyük duruma geldiğini söyleyen Sak, ancak vatandaşlarını zenginleştirmeyi beceremediğini belirtti. Sak, “Dünyadaki zenginlik sıralamasında yerimiz değişmemiştir. Göreli konumumuz aynı kalmıştır” diye konuştu. “Neden zenginleşemedik?” sorusunun yanıtının kısa vadede değişmeyen “memleketin imkanlar seti” ile alakalı olduğunu kaydeden Sak, dönüşüm sürecinin Türkiye’yi yeni bir sıçramaya hazır hale getirdiğini ve kısa vadede tehdit olan gelişmelere bu bağlamda bunları uzun vadede sunduğu fırsatları görerek bakmak gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili dosyalar

Endiseye mahal yok mu

Yazdır

« Tüm Haberler