TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Çeşitli alanlarda, o alanların uzmanlarınca kaleme alınan yayınları kapsayacak "TEPAV Çalışma Metinleri"nin ilki yayımlandı.
ANKARA - ODTÜ İktisat Profesörü Erol Taymaz'ın, Kafkasya ülkelerinin 2000'li yıllarda ekonomik dönüşüm ve kalkınma süreçlerini inceleyen çalışması "Ekonomik Dönüşüm ve Kalkınma", TEPAV tarafından yayımlandı. TEPAV, bundan böyle çeşitli alanlarda farklı yazarlar tarafından kaleme alınan çalışmaları "Çalışma Metinleri" isimli seri kapsamında yayımlayacak.
Serinin ilk kitabı olan çalışmada, Kafkasya ülkelerinin nüfus ve demografik yapıları incelendikten sonra ekonomik büyüme performansları değerlendirildi. Bu ülkelerin ekonomik gelişme sürecinin anlaşılabilmesi amacıyla, ekonomik gelişme sürecinin dört kaynağı olan "yatırım", "yaygın eğitim", "yenilik" ve "yapısal değişme süreçleri" ayrıntılı olarak analiz edildi. "Sosyal gelişme ve bölüşüm" ekonomik gelişmenin önemli bir bileşeni olduğu için Kafkasya ülkelerindeki istihdam, işsizlik, gelir dağılımı ve yaşam beklentisine ilişkin veriler de değerlendirildi. Çalışmada ayrıca, bölge ekonomilerinin dünya ekonomisi ile eklemlenme biçimleri ve bölgesel ekonomik işbirliği konuları ele alındı.
Kafkasya'da 2000'li yıllardaki ekonomik dönüşüm ile kalkınma süreçlerinin önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koyan çalışmada, bölge ülkeleri konusunda dikkat çeken değerlendirmelerden bazı satırbaşları şunlar oldu:
Çalışmada ayrıca, bölge içinde siyasetin etkisiyle kısıtlı olan ilişkilerin ekonomideki yansımalarından bahsedilirken, bölgede sağlanacak istikrar ve işbirliği ortamının bölgesel ekonomik ilişkilerin gelişmesine ve ekonomik büyümeye önemli bir katkıda bulunacağı vurgulandı.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024