TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Robert Hormats'un konuk olduğu bir toplantıyla, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde başta girişimcilik olmak üzere işbirliği imkânları ele alındı.
İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 15 Temmuz 2011 Cuma günü, çeşitli temaslar için Türkiye'de bulunan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un beraberindeki heyette yer alan Bakanlık'ın Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats'ı ağırladı. İstanbul'da düzenlenen toplantının açılışında Hormats ile DEİK ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu birer konuşma yaparken, TEPAV Direktörü Güven Sak da iki ülke arasındaki "model ortaklık"a ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmalarda Türk-Amerikan işbirliğinde ortak vurgu, girişimcilik alanına oldu.
Gümrüksüz ihracat potansiyeli kullanılmıyor
Toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD'ye ihracatının 2000'li yılların başında 3,13 milyar dolar ile toplam ihracatın yaklaşık yüzde 11,2'sini oluştururken, 2010 yılında ihracat miktarının 3,7 milyar dolar düzeyinde ve yüzde 3 oranında kaldığını belirtti. ABD pazarına önemli miktarda gümrüksüz ihracat yapma imkânı olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2010 yılında 11 bin 924 adet eşyada yapabileceği gümrüksüz ihracatı sadece 2 bin 309 üründe gerçekleştirebildiğini kaydetti. ABD pazarında varlık göstermenin, Türkiye'nin gelişim meselesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bunu da daha yüksek teknoloji ürünü satarak başarabileceğimize inanıyorum. Bunun için de Türk ve Amerikan girişimcilerini biraraya getirmeli ve birlikte üretim yapmalarına imkân sağlamalıyız'' dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Enerji ve Tarımdan Sorumlu Müsteşarı Robert Hormats ise, ABD ve Türkiye arasındaki yatırım olanaklarını artırmaya çalıştıklarını ifade ederek, 2009-2011 yıllarının ilk ayları kıyaslandığında Türkiye'nin ihracatının yüzde 34, ABD'nin ihracatının da yüzde 71 arttığına işaret etti.
Ortadoğu'da ortak girişim çağrısı...
İki ülkenin, şirketleriyle birlikte Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ekonomik fırsatları değerlendirebileceğini kaydeden Hormats, ''Türkiye'nin girişimci ekosistemi çok gelişmiş. İki ülke bölge çapında birlikte çalışabilir. ABD'nin, Mısır'da melek yatırımcıları var. Türkiye'dekileri de bize katılmaya davet ediyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kullanılmayan kaynak, halkın yeteneğidir. Sadece ABD girişimi olarak değil, Türkiye ile de ortaklıkla bunu yapmayı arzu ediyoruz'' dedi. Müsteşar Hormats, işbirliği için önemli konulardan birinin girişimciliğin teşvik edilmesi olduğunu, iki ülkenin birlikte başarılı girişimci ekosistemleri oluşturup, bunları dünyayla paylaşabileceğini söyledi.
TEPAV Direktörü Güven Sak açılış konuşmalarının ardından "Üçüncü pazarlarda Türk-Amerikan İlişkileri" konulu bir sunum yaptı. Sak, Türkiye ile ABD arasında yeni model ortaklık içinde yenilikçilik ve girişimciliğe odaklanılmasının önemi üzerinde dururken, işbirliğinin artık daha yapısal ve kurumsal araçlara ihtiyacı olduğunu belirtti. Sak, bunun için şirketlerin yeniden yapılandırılması, teknoloji konusunda ortaklıkların kurulması ve girişimciliğin finanse edilmesi gibi konularda adımlar atılabileceğini kaydetti.
TEPAV Direktörü Güven Sak'ın sunumuna İngilizce haber üzerinden ulaşmak için tıklayınız.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024