TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Türkiye-Yunanistan Diyalog Süreci
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun 7 Ocak 2011 tarihinde Erzurum'daki Türk Büyükelçileri Konferansı'nda yaptığı konuşma, Türk-Yunan ilişkilerini yeniden tartışmaya açtı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la karşılıklı barış ve dostluk mesajları verdiyse de, Papandreu'nun sözlerinden, iki ülke arasında var olan büyük sorunlara yönelik Yunanistan'ın tutumunun hiç değişmediği anlaşılmıştır.
Geçmişte Türkiye ile Yunanistan'ın yakınlaşmasını amaçlayan birçok girişim olmuştur. Ancak iki ülke arasında varolan önyargılar her seferinde yakınlaşma çabalarına olumsuz yansımıştır. Söz konusu önyargıları kırmak istercesine, Başbakan Erdoğan Mayıs 2010'da 10 bakanla ve onlarca işadamıyla Yunanistan ziyaretini gerçekleştirmiştir. Nitekim bu ziyaret Türk medyasında oldukça olumlu bir şekilde karşılanmış, Türkiye ile Yunanistan'ın yakınlaşmasını destekleyen söz ve satırlara yer verilmiştir. Ne var ki Yunan medyasında aynı karşılık görülmemiştir. Genel olarak Yunan medyası, Başbakan Erdoğan'ın ziyareti çerçevesinde imzalanan 21 anlaşmayı "küçük meseleler" olarak nitelemiş, iki ülke arasında varolan büyük sorunlara karşı ise Türkiye'nin tutumunun hiç değişmediğini yazmıştır. Yine de, Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretinin ve meslektaşı Papandreu ile geliştirdiği dostluk ilişkisinin, en azından Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir yumuşama dalgasına neden olduğunu söylemek mümkündür.