TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
"Merih Celasun'a Saygı Günü" kapsamında TEPAV'da Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dani Rodrik, büyüme hızının devamı için yapısal dönüşümün sürdürülmesinde imalat sanayinin düşen istihdam artırma hızı ile hizmetler sektöründeki verimlilik düzeyine karşı uyardı.
ANKARA - Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dani Rodrik, Türkiye'nin yüksek büyüme hızının devamı için yapısal değişimin sürdürülmesinin önemli olduğunu ancak burada ilerleyen dönemde karşılaşılabilecek bazı zorlukların bulunduğunu söyledi. Rodrik, "imalat sanayi sektörünün istihdamı arttırma hızı azaldığı ve büyümekte olan hizmetler sektörü aynı derecede verimli olmadığı için" hızlı ve emek verimliliği artırıcı yapısal değişimin sürdürülmesinin zaman içinde güçleşebileceğini belirtti.
TEPAV'ın 22 Aralık 2010 Çarşamba günü ilkini düzenlediği "Merih Celasun'a Saygı Günü" kapsamında "Yapısal Dönüşüm ve İktisadi Kalkınma" başlıklı bir anma dersi veren Rodrik, Prof. Dr. Celasun'un eserlerinin Türkiye'de yapısal dönüşüm süreci üzerine en erken ve en iyi çalışmalar arasında yer aldığını söyledi. Rodrik, Celasun'un da çalışmalarında tekrarladığı gibi hızlı yapısal dönüşümü teşvik eden bir ortamın iktisadi başarının temel belirleyicilerinden olduğunu ve yapısal dönüşümün sadece iktisadi büyümenin temposunu değil gelir dağılımındaki değişimi de belirlediğini belirtti.
Türkiye ekonomisinde sektörler arasındaki verimlilik farklarına değinen Rodrik, istihdamın neredeyse dörtte birini yaratan tarım sektörü ile altyapı hizmetleri arasındaki büyük farka dikkat çekti. Rodrik, imalat sanayindeki ortalama verimliliğin de tarımın üç katı olduğunu belirtti. Sosyal, kişisel ve kamu hizmetleri ile perakende ticaret sektörlerindeki ortalamanın altındaki verimliliğe de işaret eden Rodrik, "Emeğin bu sektörlerden imalata ya da yüksek verimlilikle çalışan diğer sektörlerden birine kaymasını sağlamak, reel gelirlerde ciddi bir artış anlamına gelir" dedi.
Türkiye, Asya'ya daha yakın
Rodrik, yapısal dönüşümün büyümeye katkısı konusunda ise "Son zamanlarda yapısal değişim bileşeninin toplam büyüme içindeki payı bir miktar düşmüş olsa da, büyüklüğünün artmış olması da cesaret verici" diye konuştu. Sunumunda Türkiye'nin yanı sıra Latin Amerika ve Asya ülkelerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Rodrik, Türkiye'nin yapısal değişiminin toplam emek verimliliği artışına yaptığı pozitif katkı bakımından Asya'ya Latin Amerika'dan daha yakın durduğunun altını çizdi.
Saygı gününe Prof. Dr. Celasun'un ailesi, öğrencileri, dostları ve meslektaşlarının yanı sıra farklı kurum ile kuruluşlardan çok sayıda davetli katıldı.
"Merih Celasun Ödülü" verilecek
TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak da hocası Merih Celasun'a ilişkin anekdotlara yer verdiği konuşmasında TEPAV'ın çalışmalarını Celasun'un 2001 krizi döneminde enflasyonla mücadele konusunda yakındığı strateji eksikliği açığını kapatma noktasında sürdürdüğünü anlattı. İlkinin düzenleniyor olması nedeniyle duygusal geçen "Merih Celasun'a Saygı Günü"nün ilerleyen yıllarda daha çok iktisat tartışmalarının yapılacağı bir platform haline gelmesini beklediklerini belirten Sak, bu kapsamda verilecek "Merih Celasun Ödülü" ile de bu alandaki akademik çalışmaların destekleneceğini söyledi. Sak, ödül yönetmeliğinin önümüzdeki yılın ilk çeyreği açıklanacağını kaydetti.
Toplantı Prof. Dr. Merih Celasun için yapılan anma konuşmalarıyla devam etti.
Prof. Dani Rodrik'in toplantıda İngilizce olarak gerçekleştirdiği sunuma ve sunumun videosuna ulaşmak için tıklayınız.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024