TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV, 2008 krizinin ardından büyük şirketlerin toparlanmaya başladıklarını ancak yatırım konusunda temkinli tavırlarını sürdürdüklerini açıkladı.
ANKARA - TEPAV, 2008 krizinden olumsuz etkilenen büyük şirketlerin toparlanmaya başladıklarını ancak özellikle yeni yatırımlar konusunda temkinli davrandıklarını belirledi.
TEPAV Ekonomi Çalışmaları tarafından hazırlanan "2008 Krizinden Bugüne: Büyük Şirketler Hala Temkinli " başlıklı politika notu yayımlandı. 2008 küresel krizinden Türkiye'deki şirketler kesiminin performansının çok olumsuz etkilendiğini ve şirketlerin bilançolarında kayda değer bir daralma yaşandığını açıklayan çalışmada, "2009 yılının son çeyreğiyle birlikte bilançolarda yaşanan söz konusu daralma yerini toparlanmaya bırakmaktadır. Ancak, gerek dünya piyasalarında gerekse Türkiye'de söz konusu toparlanmanın yatırımlara yansımadığı ve şirketlerin geleceği öngörememelerinden dolayı temkinli davrandığı tartışılmaktadır" denildi.
Not'ta elde edilen bulgular şöyle sıralandı:
"Yapılan analiz ışığında, ilk olarak görece büyük şirketlerin, 2008 yılının son çeyreği ile birlikte krizden gerek karlılık gerekse satışlar açısından kötü etkilendiklerini, işletme sermayelerinin eridiğini ve ilk etapta stok biriktirdiklerini söylemek mümkündür. 2009 yılının ikinci yarısıyla beraber şirketlerin stoklarını erittikleri ve satışlarını arttırarak toparlanmaya başladıkları görülmektedir.
Her ne kadar büyük şirketler toparlanmaya başlamış olsa da, yatırım malları ithalatının ve özel yatırımların hala çok düşük seviyelerde olması, şirketlerin nakit tutmaları ve mali borçlarını azaltmaları yeni yatırımlar yapılmadığı ve geleceğin belirsiz algılandığı savını destekler niteliktedir. Şirketlerin ellerindeki nakdin yüksek olması bir sonraki dönem için bir fırsat niteliği taşısa da bu sürenin uzaması ekonomi için kötüdür.
Kriz sonrası şirketlerdeki toparlanmaya ve temkinli tutuma işaret eden bu tespitleri yorumlarken söz konusu bulguların madalyonun bir yüzünü sadece büyük şirketlerin durumunu yansıttığını unutmamak gerekir. Krizin küçük şirketlere olan etkisinin incelenmesi büyük önem arz etmektedir.
Hem temkinli davrandığı gözlemlenen büyük şirketlerimizin hem de krizin etkilerinin daha olumsuz ve derin olması beklenen görece küçük şirketlerimizin bu belirsizliğin giderilmesine ihtiyacı vardır."
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024