TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
"İlerleme Raporunun Ardından Türkiye-AB İlişkileri" başlıklı panel TEPAV'da yapıldı.
ANKARA - TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak AB'nin 12. İlerleme Raporu'nun Türkiye'yi hem mutsuz, hem de mutlu eden tarafları olduğunu belirterek, "Raporun dengeli bir rapor olduğunu düşünüyorum" dedi.
"İlerleme Raporunun Ardından Türkiye-AB İlişkileri" başlıklı panel TEPAV'da yapıldı. Panel'in açılışında bir konuşma yapan, TEPAV Direktörü Güven Sak, 2009 yılının Türkiye-AB ilişkilerinin 50. Yıldönümü, tartışılacak raporun da 12. İlerleme Raporu olduğunu hatırlattı. Raporun dengeli bir rapor olduğunu ifade eden Sak, "İlerleme raporları bir ayna. Dolayısıyla herkesin kendi kendini nasıl dönüştüreceğine nasıl değiştireceğine bakması gerekiyor. Yalnızca ülkenin bir bütün olarak değil her kurumun da ayrı ayrı buna bakması gerekiyor" dedi.
Bireyler olarak AB sürecini neden istediğimizi somut bir şekilde kafamızda canlandırabilmemizin önemine dikkat çeken Sak, şöyle devam etti:
"Ve ona uygun olarak yeni bir şevkle sahadaki zorlukları dikkate alarak neler yapacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Demokratikleşme, çağdaşlaşma hedefi gibi pek çok şey söyleyebiliriz. Ben daha kişisel olarak AB sürecini kafamızda canlandırmamız gerektiğini düşünüyorum. Mesela ben AB sürecinin son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü emekli olduğumda, 15-20 yıl sonra son derece sakin ve normal bir ülkede, sıkıcı bir ülkede yaşamak istiyorum. Bir günden bir güne hiçbir şeyin değişmediği, ertesi gün nelerin olabileceğini tamamen kafanızda canlandırabileceğiniz bir ülkede yaşamak istiyorum."
TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak bu çerçevede ABGS'nin yürütmekte olduğu iletişim stratejisi çalışmalarının son derece faydalı olduğunu açıkladı.
TEPAV AB müzakere sürecinin ürünü...
TEPAV'ı AB sürecinin teknik olarak desteklemek üzere kurulmuş bir kuruluş olarak gördüğünü ifade eden Sak, "Özellikle iktisadi analiz kapasitesinin oluşturulması açısından önem taşıdığını düşünüyorum . Geçtiğimiz dönemde bu açıdan pek çok çalışma yaptık" dedi. Sak, TEPAV'da bölgesel kalkınma, sosyal politika, iletişim stratejisinin tasarımı, bölgesel entegrasyon konularında çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da konuşmasında raporun geçmiştekilere kıyasla genel anlamda daha dengeli ve olumlu olduğunu belirterek, bunun farklı kesimler tarafından teyit edildiğini kaydetti. Bunun, raporun bütün eleştirilerine katılındığı anlamına gelmediğini söyleyen Bağış, rapordaki bazı eleştirilerin yersiz, bazılarında ise zamanlama sıkıntısı bulunduğunu bildirdi. Bakan Bağış, raporla ilgili bütün kamu kurumlarının görüşlerini alacaklarını belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan panel TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğrul Arat tarafından yönetildi. Panele TR-Plus Başkanı Zeynep Göğüş, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, ABGS Genel Sekreter Yardımcısı Burak Erdenir ve TOBB AB Dairesi Başkanı Mustafa Bayburtlu konuşmacı olarak katıldı.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024