Prof. Dr. Sak, "REACH'in Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne Etkileri Semineri"nde "REACH ve tekstil endüstrileri: Fırsat nerede?" başlıklı bir sunum yaptı.
|
|
ANKARA- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, REACH'i sadece AB'ye üye olmanın ya da mal satmanın bir ön-koşulu olarak algılamamak gerektiğini belirterek, "Ürün piyasası düzenlemesi olarak REACH bir fırsat olabilir" dedi.
İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB)'nin düzenlediği "Reach'in Tekstil ve Hazır Giyim Sektörüne Etkileri Semineri" 20 Ağustos'ta İstanbul'da yapıldı.
TEPAV Direktörü Prof. Dr. Sak seminerde "REACH ve tekstil endüstrileri: Fırsat nerede?" başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda REACH'e uyumun maliyetsiz olmayacağına dikkat çeken Sak, kimya ile beraber diğer birçok sektörde yeniden yapılanmayı zorunlu kılacağını ifade etti. Sak, AB dışında olmanın uyum maliyetini azaltacağını bildirerek, "AB'deki bir tekstil üreticisinin kullandığı kimyasal maddenin kayıt altında olması gerekiyor. Ancak, Türkiye'deki üreticilerin böyle bir zorunluluğu yok. AB pazarında AB'deki üreticilerden daha avantajlıyız. Kimyasal ürünleri ara-girdi olarak kullanan diğer sektörlerde de benzer maliyet avantajları söz konusu" dedi. REACH düzenlemesinde geçiş döneminin iyi kullanılmasının önemli olduğunu bildiren Sak, sektörün geleceğine yönelik pansuman değil, yapısal tedbir alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Aynı toplantıda TEPAV MOD Direktörü Doç. Dr. Sibel Güven de "ERCIT Projesi: REACH ve Tekstil Sektörü" başlıklı bir sunum yaptı. Güven sunumunda, TEPAV'ın liderliğini üstlendiği "REACH Tüzüğü'nün Türkiye Kimya Sanayiine Ekonomik Etkisinin Değerlendirilmesi Projesi" (ERCIT) hakkında bilgi verdi.