TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV’da yapılan panelle, Celasun Ödülü’nün sahibi olan çalışmanın öne çıkan bulguları, yazarlarından Dr. Murat Üngör tarafından sunuldu.
ANKARA – TEPAV tarafından düzenlenen “2. Merih Celasun’a Saygı Günü” etkinlikleri, 21 Haziran 2012 Perşembe günü “Büyüme ve Tarımda Üretkenlik: Ülkelerarası Karşılaştırma” başlıklı panelle tamamlandı. İlk kez verilen “Merih Celasun 2011 Ödülü”nü kazanan "Türkiye'de Tarım Sektöründe Verimlilik ve Büyüme" başlıklı çalışmanın sunulduğu panelde, alanın uzmanları çalışmayı ve çalışmanın bulguları ışığında tarımda verimlilik yoluyla büyüme konusunu tartıştı.
Sak: “Diğer sektörler için de benzerleri yapılmalı”
Toplantının açılışında konuşan TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, ödül alan çalışmanın önemli olduğunu ve buna benzer çalışmaların her sektör için ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kayıtdışılığın kaynağı olan tarımın önemine karşın Türkiye’de çok üzerine gidilmeyen, ihmal edilen bir alan olduğuna işaret eden Sak, gıda sanayi boyutunun da ekonomideki yeri üzerinde durdu.
Açılıştan sonra Güney California Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe İmrohoroğlu ve Prof. Dr. Selahattin İmrohoroğlu ile Merkez Bankası'ndan Dr. Murat Üngör tarafından gerçekleştirilen ve “Merih Celasun 2011 Ödülü”ne layık görülen söz konusu çalışmaya ilişkin bir sunum yapıldı. Çalışmanın öne çıkan bulguları, yazarlarından Dr. Murat Üngör tarafından sunuldu.
“İspanya deneyimi ile sıçrayış yaşanabilirdi”
Üngör, sunumunda özetle, Türkiye’nin düşük tarımsal verimliliğinin, 1960 ile 70’li yıllarda kendine benzeyen İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerle bugün arasındaki yüksek gelir farkını açıkladığını; eğer tarımda örneğin İspanya’nın 1968 yılından itibaren uyguladığı modelle yaşadığı deneyimi yaşayıp verimlilik artışı sağlasaydı kişi başına gelirde önemli bir sıçrayış gerçekleştirmiş olacağını vurguladı.
Sunumun ardından TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan’ın moderatörlüğünde geçilen panel bölümünde ise TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Çakmak, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Fisunoğlu ve TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Ozan Acar konuştu.
“Tarım çatışma alanı olmayı sürdürecek”
Çin ve Hindistan gibi ülkelerin gelişme hızlarına bağlı yaşanabilecek tarımsal girdi ve gıda ürünleri açığı riski gibi önümüzdeki dönemde tarım sektöründe üretkenliğin önünde engel oluşturabilecek olası gelişmelere değinen Prof. Dr. Fisunoğlu, tarımda artan koruma ihtiyacı ile önlemlerin kaldırılması yönündeki talepler arasında çatışmalar olacağını aktardı.
Prof. Dr. Çakmak ise özellikle çalışmaya ilişkin değerlendirmelerini sıraladığı konuşmasında, konunun sadece işgücü verimliliği açısından ele alınmasını doğru bulmadığını, Türkiye ile İspanya’nın kırdaki işgücü arasında farklılıkların bulunduğunu dile getirdi.
TEPAV’ın tarım alanındaki çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi veren Ozan Acar da 1960’lı yıllarda ekonomide yola çıktıkları noktalar benzeyen Türkiye ile Güney Kore arasındaki farkın kaynağı olan verimlilik konusu üzerine karşılaştırmalı bir sunum yaptı.
Panel, katılımcılarla gerçekleştirilen soru-cevap bölümünden sonra tamamlandı.
Çalışmanın yazarlarından Dr. Murat Üngör'ün sunumuna İngilizce haber üzerinden erişmek için tıklayınız.
TEPAV tarafından yayımlanan ödüllü çalışmanın İngilizcesi için tıklayınız.
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024
22/11/2024