TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Büyüme performanslarına yönelik yapılan değerlendirmede, Türkiye'nin 2009'da en hızlı daralan 10., 2010'da ise en hızlı büyüyen 5. ekonomi olduğu belirlendi.
ANKARA- TEPAV, Türkiye'nin analiz edilen 40 ülke arasında etkileyici bir büyüme performansı sergilediğini açıkladı. Türkiye'nin 2009'da en hızlı daralan 10. , 2010'da ise en hızlı büyüyen 5. ekonomi olmasının son derece önemli olduğu vurgulanarak, "Türkiye, Polonya'nın ardından Avrupa'nın en başarılı ülkesidir" denildi.
TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan ile TEPAV Araştırmacısı Ayşegül Dinççağ tarafında hazırlanan "Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme" başlıklı Not yayımlandı. Not'ta, Türkiye'nin üretim ve ihracatındaki toparlanması diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak incelendi. "Türkiye, analiz edilen 40 ülke arasında etkileyici bir büyüme performansı sergilemektedir" denilen çalışmaya şöyle devam edildi:
"Türkiye'nin 2009'da en hızlı daralan 10. ekonomi, 2010'da ise en hızlı toparlanan 5. ekonomi olması son derece önemlidir. Bu Türkiye ekonomisinin iç pazarının ne kadar önemli olduğunu ve adaptasyon kabiliyetinin yükseldiğini bir kez daha kanıtlamaktadır.
Bu dönemde yüksek büyümeyi ve ihracat artışını sağlayabilen Çin, Hindistan gibi Doğu Asya ülkeleri ve bu ülkelere tedarik sağlayan Latin Amerika ülkeleri en başarılı ülkeler olarak göze çarpmaktadır. Bu dönemin en başarısız performansı ise halen borç kriziyle uğraşan Avrupa ülkeleri ile Rusya ve Kanada'dan gelmiştir. Avrupa ülkeleri arasında yüksek büyüme performansı gösteren iki ülke dikkati çekmektedir. Polonya'nın kriz döneminde süreklilik arz eden büyüme performansının ardından en başarılı ülke Türkiye'dir. Türkiye, düşük büyüme, düşük ihracat artışı gerçekleştiren ülkelere toplam ihracatının yüzde 45'ini yapmakta, bu ülkelerin krizden kötü etkilenmesi ve halen krizin içinde olmaları da Türkiye'nin ihracatını doğrudan etkilemektedir. Buna rağmen Türkiye'nin kriz öncesindeki üretim düzeyinin yüzde 7,1 üzerine çıkmış olması oldukça önemlidir."
TEPAV'ın notunda krizden toparlanma sürecinin Türkiye açısından iç tüketime dayalı olarak gerçekleştiği açıklandı.
Bu çerçevede, Türkiye'nin, üretim toparlanması açısından 40 ülke arasında 9. ülke konumunda olduğu ifade edilirken, ihracattaki toparlanma açısından ise 40 ülke arasında 33. sırada yer almasının oldukça düşündürücü olduğu belirtildi. Bunun cari açık ve diğer makroekonomik dengeler üzerinde ciddi bir baskı yarattığı kaydedilen çalışmada, "Önümüzdeki dönemde Avrupa'da toparlanma gözlenmesi durumunda ihracatın da büyümeye olumlu etki yapması sağlanabilecektir. Ancak, hem Avrupa'da devam eden borç krizi, hem de diğer önemli ihracat pazarımız olan Orta Doğu ülkelerinde yaşanan siyasi belirsizlikler Türkiye açısından risk oluşturmaktadır" denildi.
Kaynak: TÜİK, DTÖ, EIU ve TEPAV Hesaplamaları
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024