TEPAV ve AmCham tarafından 12 Şubat’ta Erivan’da "Türk-Ermeni İlişkileri ve Sınır Ötesi Bölgeselcilik" başlıklı bir panel düzenlendi.
Erivan- TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, sınır ötesi ekonomik ilişiklerle bölgesel kalkınma arasında sıkı bir bağlantı olduğuna dikkat çekerek, "Sınır ötesi ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle iller arasındaki bölgesel farklılıklar ortadan kalkar ve bu herkes için faydalı olur" dedi.
TEPAV ve Ermenistan'daki Amerika Ticaret Odaları (AmCham) 12 Şubat'ta Erivan'da "Türk-Ermeni İlişkileri ve Sınır Ötesi Bölgeselcilik" konulu bir panel gerçekleştirdi. Ermenistan Başbakanı Tigran Sargsyan ile ABD Büyükelçisi Marie L. Yovanovitch'in de katılımcıları arasında bulunduğu Panel'de TEPAV Direktörü Prof. Güven Sak "Türkiye'nin Bölgesel Bütünleşmesi: Ekonomik Dönüşüm mü Eksen Değişikliği mi?" konulu bir sunum yaptı.
Sak sunumunda, kriz dönemlerinde komşuluk ilişkilerinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. TEPAV'ın Türk özel sektörünün komşu ülkelere ulaşabilmesi için destekleyen çalışmalar yaptığını ifade eden Sak, özel sektör odaklı bölgesel kalkınma programları tasarlandığını, iş dünyası diyalog mekanizmaları kurulduğunu, bölgesel kalkınma ve sınır ötesi işbirliği çerçevesinde ortak girişimlerin desteklendiğini kaydetti.
Sak Kafkasya'daki ticaretin geliştirilebilmesi için sınır geçişlerinin kolaylaştırılması ve ulaşım ağlarının iyileştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Bölge'de özel sektör gelişiminin sağlanmasının bölgesel dönüşüm sürecinin temeli olarak görülmesi gereğine dikkat çeken Sak, bunun sadece hükümetlerin görevi olmadığını, işadamlarının da iletişim kurmasının önemli olduğunu söyledi.
Sak sınır ötesi ekonomik ilişkilerin iller arasındaki gelişmişlik farkını kaldıracağının ve bu durumun herkes için iyi olacağını ifade etti.
Erivan'daki yapılan panele işadamları, uluslararası kuruluşlar, diplomatik misyonlar ve Ermenistan Hükümeti'nden temsilciler katıldı.
TEPAV Ermenistan'da...
Prof. Dr. Güven Sak, Prof. Erol Taymaz, Dr. Burcu Gültekin Punsmann ve Mezenef Hatam'dan oluşan TEPAV delegasyonu sözkonusu panelin de içinde bulunduğu bir dizi etkinlik için 10-13 Şubat 2010 tarihleri arasında Erivan'a bir ziyarette bulundu. GMF Türkiye'nin sponsorluğunda gerçekleştirilen bu gezi çerçevesinde,11 Şubat'ta Dünya Bankası Erivan ofisinde bir atölyede çalışması düzenlendi. Çalışmada bölgesel kalkınma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve bağışçı kuruluşlarla bir araya gelindi.
Ayrıca, Rusya Büyükelçiliği'ndeki bir toplantıda Rus işadamları ile, AB Ofisi'nde ise AB yetkilileri ile bir araya gelindi.