TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu/ Aycan Kulaksız Hacıbebekoğlu, Merve Dündar
Perakende sektöründe faaliyet gösteren birçok işyerinin tedbir amacıyla geçici olarak tamamen ya da kısmi bir biçimde kapanması, sektör için tedarik, satış ve istihdam gibi konuları önemli sorun haline getirdiğinden, birçok ekonomik göstergede olduğu gibi perakende güven endeksinde de COVID-19 küresel salgınının olumsuz etkisi ilk olarak Mart ayı anketinde görülmüştü. Perakende güven endeksinde COVID-19 küresel salgının olumsuz etkileri Nisan ayında da görülmeye devam etti. Nisan ayı TEPE anketi sonuçlarına göre perakendecilerin yüzde 22’si COVID-19 küresel salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerden dolayı faaliyetlerine tamamen ara verirken, yüzde 50’si çalışan sayısını ya da çalışma saatlerini düşürdü. Faaliyetlerine COVID-19 öncesinde olduğu gibi devam edenlerin oranı ise yüzde 28 oldu. Nisan 2020’de, AB ve AB’ye aday ülkelere bakıldığında tüm ülkelerde Mart 2020’ye göre perakende güveninin azaldığı görüldü. Türkiye ise perakende güveninde geçen yıla göre AB-27 ortalaması ve Yunanistan hariç AB ve AB’ye aday ülkelerden daha iyi durumda görünüyor.
Bu çalışmada, COVID-19 salgının devam eden olumsuz etkisini perakende güven endeksi için daha detaylı incelemek adına 2 Mayıs 2020 itibariyle AB geneliyle birlikte COVID-19 vaka sayısı en fazla olan Avrupa ülkelerinden İspanya, Almanya, Fransa, İngiltere ile Türkiye’nin endeks değerlerinin değişimi karşılaştırılmıştır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.