TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu/ Aycan Kulaksız Hacıbebekoğlu, Merve Dündar
TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mayıs 2008’den bu yana her ay perakende sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin mevcut durum ve geleceğe yönelik beklentilerini yansıtmaktadır. TEPE anketleri özel sektör girişim yöneticilerine çalışan sayılarına göre bir kısıt gözetilmeksizin uygulanmakta olup büyük çoğunluğu 1-9 çalışanı olan işletmeler oluşturmaktadır. SGK Ocak 2020 verilerine göre Türkiye genelinde faaliyet gösteren perakende sektörü işletmelerinin yüzde 93’ünün 1-9 çalışanı bulunan mikro ölçekli işletmeler olduğu göz önünde bulundurulduğunda TEPAV Perakende Güven Endeksi, küçük ölçekli perakendecilerin mevcut durumu ve beklentilerini gözlemlemek açısından önem taşımaktadır.
TEPE anketi, 32 ilde faaliyet gösteren 500 perakendeci ile gerçekleştirilmektedir. Örneklem grubunu NACE Rev.2 sınıflaması ile uyumlu olarak “Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı (45)” ve “Perakende ticaret (47)” faaliyet kodlarına sahip perakende sektörü oluşturmaktadır. Endeks kapsamında yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla çeşit türde ürün satan büyük mağazalar ve diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.) sektörler bulunmaktadır.
Değerlendirme notunun tamamına erişmek için tıklayınız.