ProjectsResearchersWorking Paper SeriesSign Up
TR
Podcast & Media
News

Türkiye'nin Demokrasi Karnesi ve Anayasa Mahkemesi

Politika Notu / Dr. Levent Gönenç Son zamanlarda Türkiye demokrasi ve insan hakları performansı dolayısıyla uluslararası platformlarda, özellikle Avrupa mekanında sert bir biçimde eleştirilmeye başlandı. Aslında bu ilk kez olmuyor.

Politika Notu / Dr. Levent Gönenç


Son zamanlarda Türkiye demokrasi ve insan hakları performansı dolayısıyla uluslararası platformlarda, özellikle Avrupa mekanında sert bir biçimde eleştirilmeye başlandı. Aslında bu ilk kez olmuyor. 1990'lı yılları hatırlayalım: Bu yıllarda yayımlanan raporlara, hazırlanan endekslere göz attığımızda, Türkiye'nin, insan hakları ihlallerinin yoğun biçimde yaşandığı bazı Latin Amerika, Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı kategoride değerlendirildiğini görürüz.

Bu tablo 1999 Helsinki Zirvesi'nden, yani Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakereleri için masaya oturmasından sonra değişmeye başladı. Bir yandan Anayasa (2001, 2004 değişiklikleri gibi) ve ilgili mevzuatta (AB'ye uyum yasaları) önemli değişiklikler yapılırken, diğer yandan uygulamada insan hakları ihlallerini önlemek için bir takım tedbirler alındı. Bu olumlu gelişmeler Türkiye'nin demokrasi karnesine de yansıdı; Türkiye aşama aşama uluslararası endekslerde bir üst sıraya çıktı.

Politika notuna erişmek için tıklayınız.

Share