TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Rusya’nın Suriye’yi “muharebe laboratuvarı” olarak kullandığı tezi, Savunma Bakanlığı’nın iç savaşta 231 yeni silah ve teçhizatın denendiğini açıklamasına dayanıyor. Günde ortalama 70 İHA faaliyeti yürütülürken, elektronik savaş, insansız sistemler, muharebe sahasında karar verme süreçlerini ve hedef belirlemeyi hızlandırmayı amaçlayan yapay zekâ ürünleri, insansız sürüler, İHA savarlar, erken ikaz ihbar sistemleri denen ürünlerden bazılarıydı.
Hazar Denizi’nden, Akdeniz’den, İran’dan ateşlenen kıtalar arası güdümlü füzeler ise “müşteri” odaklıydı. Fiziki hedeflerin zayıf/az, taktik ve değişken hedeflerin çok/belirleyici olduğu asimetrik bir savaşta 2500 kilometre mesafeden füzelerin ateşlenmesi, askeri sonuç doğurmaktan çok, müşterilere gösteri, rakiplere verilmiş bir mesajdı.
Öte yandan, hava savunma sistemleri de üzerinde en çok konuşulan “müşteri odaklı” mamullerdendi. Savaşın bitmesine az bir zaman kala iyi müşteriler de çıkmadı değil. Nitekim İsrail de Filistin ve Hizbullah operasyonlarının ardından silah endüstrisini saha ihtiyacına göre geliştirmiş, silah satışlarında beşinciliğe kadar yükselmişti.
Bu gün dünya silah pazarının %21’ni elinde tutan Rusya, sektörde 2.5 milyon kişiyi istihdam ediyor. Silah satışının sıradan ticari bir ilişki olmadığını da en iyi Ruslar biliyor. Büyük çapta savunma sanayii ürünü ihraç ettiğiniz ülkeyle “politik” ilişkileriniz derinleşir ve samimileşir. Bazen duygusal bağlar da kurulur. Doğal olarak, bu hamleden sonra, müşterinin önceki tedarikçisiyle aralarında siyasi sorunlar baş göstermeye başlar. Satın alan ile ihracatçı ülke silahlı kuvvetleri arasında da lisan, bakım, geliştirme, taktik ve teknik kullanma dayalı uzun süreli ilişkiler gelişir.
Nitekim Ruslar, uzun vadeli politik, askeri ve pazar hedeflerine yönelik hamlelerini 300 bin askerin, bin savaş uçağının, 900 tank ve 30 bin askeri aracın katıldığı tatbikatla tamamlamaya giriştiler. Suriye gibi asimetrik laboratuvar deneylerinin ardından, konvansiyonel savaş tatbikatı bir manada Gerasimov doktrininin önemli bir bölümünü test etmeye, rakiplere güçlü “mesaj göndermeye” imkân verecek gibi görünüyor.
İyi okunması gereken doktrinin özü şu: Siyasi/askeri hedeflerin elde edilmesinde askeri olmayan vasıtaların rolü her gün artmaktadır. Askeri harekât barış zamanında başlamaktadır. Düşman topraklarında sürekli bulunmak için iç muhalefet bir araç olarak öne çıkmaktadır. Örtülü operasyonlar, iç savaş, terörizm, ayaklanma, gerilla savaşı, sokak hareketleri, propaganda, bilgi savaşı yeni dönemin en etkili mücadele yöntemidir. Ne kadar iyi istihbarat örgütünüz, özel kuvvetleriniz, bilgi kaynaklarınız, hızlı hareket etme yeteneğiniz varsa, o kadar güçlüsünüz! Putin bu gün, “Suriye laboratuvarında” Batı’nın hedef ve yöntemlerini tersyüz etmekle kalmadığını, yeni pazarlar ve fırsatlar da elde ettiğini düşünmektedir. Daha fazlasını merak edenler için Türkçe çevirisine buradan ulaşmak mümkün.
https://odatv.com/cok-konusulan-gerasimov-doktrini-nedir-03051855.html
Bu köşe yazısı 31.08.2018 tarihinde Milliyet Gazetesi'nde yayımlandı.
M. Coşkun Cangöz, Dr.
17/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
17/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
15/01/2025
Burcu Aydın, Dr.
11/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
10/01/2025