TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Politika Notu / Doç. Dr. Yetkin Çınar & Doç. Dr. Türkmen Göksel
24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri çerçevesinde hazırladığımız politika notları serimizin dördüncüsünde iki farklı analiz sonuçlarına yer verilmektedir:
Birinci kısımda, yaklaşan Milletvekili Genel Seçimleri güncel oy oranlarıyla simüle edilmiş ve partilerin kazanacağı sandalye sayıları tahmin edilmiştir. Bu çalışmada ittifakların netleşmesinden ve erken seçim kararının alınmasından sonraki tarihte yapılmış anket sonuçlarından derlenen veriler kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmı ise seçim bölgeleri için kazanılacak son Milletvekili için ittifaklar/partiler arasında yaşanan rekabeti yansıtmaktadır. Bu aşamada her parti / ittifak için her seçim bölgesinde d’Hondt sisteminin uygulanışında çıkarılan son milletvekilindeki oy oranları farkı hesaplanmış; bu farkın bölgedeki seçmen sayısına oranı en düşük olan yani görece en düşük olduğu seçim bölgeleri, “en yüksek rekabetin” yaşanacağı seçim bölgeleri olarak nitelendirilmiştir. Bu rekabetin yüksek olduğu seçim çevrelerinde son Milletvekilini kazanan siyasi partinin / ittifakın değişme olasılığı -diğer seçim bölgelerine göre- daha yüksektir. Örneğin İstanbul 1. bölgede 453 oy sayısı ile son milletvekilini kazanan parti / ittifak değişebilecektir. Bu sayı ilgili bölgede ilk üç partinin oy toplamının yaklaşık 10 binde 1’ine karşılık gelmektedir. Bu farklar ve hangi ittifak veya partiler arasında oluştuğu metin içinde listelenmiş, ayrıca haritalandırılmıştır.
Bu çalışmada yapılan nesnel analizler ile kamuoyuna ve tüm taraflara, milletvekilliği genel seçimine çok yaklaştığımız şu günlerde, olası meclis aritmetiğine ve yaşanan / yaşanacak rekabete ilişkin farklı bir açıdan bir değerlendirme yapma imkânı sunulmaya çalışılmıştır.
Politika notuna erişmek için tıklayınız.
27/11/2024
26/11/2024
26/11/2024
25/11/2024
24/11/2024