TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
17-22 Haziran tarihlerinde San Diego’da gerçekleşen BIO Convention 2017’de, Türkiye, TEPAV tarafından organize edilen program ile temsil edildi
Her yıl ABD’de düzenlenen, yaklaşık 65 ülkeden sektör ve kamu temsilcilerinin katıldığı, dünyanın en büyük biyoteknoloji organizasyonu olan BIO Convention 2017, bu yıl San Diego’da gerçekleşti.
TEPAV tarafından hazırlanan San Diego programına, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Ali Alkan, TİTCK Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Nihan Burul Bozkurt ve TİTCK İlaç Ruhsatlandırma Daire Başkanı Hacer Coşkun Çetintaş’ın kamu temsilcisi olarak yer aldığı, sektör ve araştırma merkezi temsilcilerinden oluşan bir Türkiye heyeti katıldı.
Türkiye heyetinde, Mayıs ayında MSD’nin desteğiyle TEPAV’da gerçekleşen BIO Startup Programı’nın finalisti üç biyogirişimci de yer aldı. Biyogirişimciler San Diego’da öncelikle, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleşen farklı ülkelerden biyogirişimcilerin katıldığı ve dünyanın önde gelen biyoteknoloji uzmanlarının eğitim verdiği Uluslararası Biyoteknoloji Girişimcilik Kampına katıldılar.
Bunun yanı sıra, biyogirişimciler San Diego’da BIO 2017 kapsamında gerçekleşen Startup Stadium’da dünyanın önde gelen biyoteknoloji startupları ile bir araya gelme fırsatı yakaladı ve yatırımcılarla karşılıklı görüşmeler yaptı.
TEPAV İnovasyon Çalışmaları Program Direktörü Selin Arslanhan Memiş, BIO’nun “Son dönemdeki global ekonomik ve siyasi eğilimlerin inovasyon ortamına etkisi” başlıklı panelinde “Yeni Normalde İnovasyon Nasıl Yapılır?” başlıklı bir sunum yaptı. Selin Arslanhan Memiş, yeni teknolojilerle dönüşümün büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için gereğine ve bu süreçte teknoloji start-uplarının kritik önemine dikkat çekti. Ayrıca bu yeni eğilimlerle şekillenen inovasyon ortamında, “think tank”lere düşen yeni rolden bahsetti.
Türkiye heyeti, geçtiğimiz yıl San Francisco’da olduğu gibi bu yıl da San Diego’da, TEPAV tarafından organize edilen çalışma ziyaretleri yaptı. 20 Haziran günü, üç farklı, biyoteknoloji odaklı inkübasyon merkezi ziyaret edildi: “Bio, Tech and Beyond”, “BioLabs” ve “JLabs”. Türkiye Heyeti, bu sayede, Türkiye ekonomisi için kritik aktör olan teknoloji start-uplarına hizmet ve altyapı sunan farklı modellerdeki inkübasyon merkezlerini inceleme fırsatına sahip oldu.
BIO 2017’nin son iki gününde, biyogirişimciler dünyanın önde gelen şirketleri ve yatırımcıları ile ikili görüşmeler (partnering) yapma şansını da elde etti. Toplamda 34 karşılıklı görüşme yapan üç biyogirişimciden GENZ Biyoteknoloji 15, Initio 10 ve RS Research ise 9 başarılı ikili görüşme (partnering) gerçekleştirdi. Gerek Türkiye’den biyogirişimcilerin ürünlerini satın almak isteyen müşteri şirketlerle gerekse yatırım ihtiyaçlarına cevap olabilecek uluslararası yatırımcılarla gerçekleşen görüşmeler biyogirişimcilere önemli fırsat kapıları açmış oldu.
Ayrıca biyogirişimciler, BIO Başkan Yardımcısı Joseph Damond ile görüşme şansını elde etti ve şirketlerini tanıtma fırsatı buldu.
Programın son gününde, Türkiye Heyeti, BIO ve US Chamber temsilcileri ile buluşarak bir yuvarlak masa toplantısı yaptı. Toplantıda, Türkiye’deki son dönem gelişmeleri ve önümüzdeki dönemde biyoteknoloji ile ilgili planlar ve adımlar değerlendirildi.
BIO Startup Programı’nda ilk üçe girip BIO 2017 San Diego’ya katılan biyogirişimciler:
1. Initio
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde faaliyet gösteren Initio, ilaç endüstrisi için tek kullanımlık ürünler ve test hizmetleri geliştiriyor. Diğer üreticilerin karşılaştıkları yüksek üretim için altyapı maliyeti, yüksek malzeme maliyeti, personel maliyeti, laboratuvar ve sanayi üretim teknikleri farklılıkları ve çok yönlü cihaz eksikliği sorunlarına; ilaç sektörü için çok yönlü 3D hücre kültür laboratuvarları geliştirerek bu laboratuvarlarda düşük maliyetli üretim ve altyapı, malzeme ve personel maliyetinde iyileştirme ile çözüm sunuyor. ABD’de patenti alındı. Initio ekibinde, CEO Doç. Dr. Devrim Pesen Okvur, CTO (Chief Technology Officer) Sevgi Önal, Teknik ve Tasarım Destek Sorumlusu Nurullah Satı ve Satış Destek Birimi Sorumlusu Yeşim Sirin yer alıyor.
2. RS Research
RS Research, Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde polimer teknolojisini kullanarak yeni bir nanotıp platformu geliştiriyor. Bu yenilikçi ilaç taşıma platformu ile kanserin tedavi edilmesi amaçlanıyor. Bu tescilli ilaç dağıtım platformu, ayarlanabilir polimer ve biyolojik olarak parçalanabilir ilaç bağlayıcılardan oluşur ve hedefleme üniteleri ile özel tasarımlar sağlıyor. Ayrıca, bu platform sayesinde, sadece belirli hücre değil; hızlı üreyen tüm hücreler de etkileniyor. RS Research ekibinde kurucu ortak Rana Sanyal aynı zamanda RS Research’ün CSO’su (Chief Science Officer); Sena Nomak kurucu ortak ve COO (Chief Operating Officer) olarak görev yapıyor, ekibin Proje Yöneticisi ise Sibel Kocakuş Şengün.
3. GENZ Biyoteknoloji
GENZ, meme kanseri için erken teşhis ve hasta takibi sağlayan genetik bir test üretiyor. GENZ Kanser genetik taraması, kişinin tükürük örneğinin alınıp laboratuvara getirilmesinden sonra kişinin DNA’sının elde edilip bilinen mutasyonların denendiği ve bunlara yönelik hazırlanmış bir biyoenformatik raporu hazırlıyor. Bu rapor kişinin doktoruna gönderilerek kişiye özel tedavi planlamak için klinikte kullanılabiliyor. Bu test, Türkiye’deki 3. nesil sistemler ile çalışan ilk genetik test olmasının yansıra; GENZ kanser ön taraması için en hızlı (5 gün) ve en ucuz (kurulum sermayesi gerektirmez ayrıca yerli üretim olduğundan vergi indirimleri var) test üreticisi. İstanbul’da faaliyet gösteren GENZ, Türkiye, Orta Doğu ve MENA genetik havuzu için özelleşen ilk üretici şirket. GENZ ekibinde Akademik Danışman olarak Prof. Dr. Nezih Hekim, Uzman Genetikçi, Biyoteknoloji Uzmanı Oktay İsmail Kaplan, İş Geliştirme ve Biyoenformatik Uzmanı Umut Agyüz ve Uzman Biyolog Özge Kırmacı yer alıyor.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024