logo tobb logo tobbetu

T20 Çin Açılış Toplantısı Pekin’de Yapıldı 2015 T20 Türkiye’nin koordinatörü ve TEPAV Direktörü Güven Sak toplantıda bir konuşma yaptı
Haber resmi
15/12/2015 - Okunma sayısı: 1121

PEKİN- T20 Çin'in “Yenilikçi, Güçlü, Bağlantılı ve Kapsayıcı bir Dünya Ekonomisine Doğru” (Towards an Innovative, Invigorated, Interconnected and Inclusive World Economy) başlıklı açılış toplantısı 14-15 Aralık 2015 tarihlerinde Pekin’de gerçekleştirildi.

G20 kapsamında düşünce kuruluşlarından oluşan “Think Tank 20” açılım grubunun koordinasyonunu 2016’da Çin Renmin Üniversitesi, Chinese Academy of Social Sciences (CASS) ve Shanghai Institutes for International Studies (SIIS)’ten oluşan grup üstlenecek. Bu kuruluşlar T20 koordinatörlüğünü,  kasım ayında Antalya’da yapılan G20 zirvesi sırasında TEPAV’dan devralmışlardı.

Açılış toplantısı G20 Çin özel elçisi (special envoy) Büyükelçi Wang Xiaolong’ın konuşmasıyla başladı. Toplantıda T20 Çin’i koordinatörleri Jin Nuo, (Çin Renmin Üniversitesi Chairwoman of the University Council) , Cai Fang (CASS Başkan Yardımcısı)  ve Chen Dongxiao (SIIS Başkanı) birer konuşma yaptı.  Diğer konuşmacılar T20 Türkiye’nin koordinatörü ve TEPAV Direktörü Güven Sak, 2017’de G20 dönem başkanlığını yürütecek Almanya’dan temsilci olarak Kiel Institute for the World Economy Başkanı Dennis Snower, UNDP Çin temsilcisi Cristina Pinna ve OECD Kalkınma Merkezi’nden Carl Dahlman oldular.

Konuşmalarda, T20 Türkiye’nin G20 gündemine kattığı teknoloji, inovasyon ve internet konularının, büyümeyi güçlendirmek ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni gerçekleştirmek yönünde sahip olduğu kritik önem vurgulandı. Güven Sak da konuşmasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin G20 gündemini, gelişmekte olan ülkeler açısından daha anlamlı hale getirme fırsatı sunduğunun altını çizerek, bu hedeflere ulaşmanın ancak teknoloji transferi ve difüzyonu ile mümkün olabileceğini söyledi. Çin’in öncelikler dokümanının daha iyi bir dünyaya ulaşma yolunda uluslararası işbirliğini ön plana çıkaran bir çerçeve olduğunu söyleyen Sak, Çin dönem başkanlığında G20 gündeminin dönüşüm odaklı hale gelmesini umduğunu belirtti.

Açılışın ardından T20 Çin koordinatörlerinden Renmin Üniversitesi Chongyang Institute for Financial Studies (RDCY) Dekanı Wang Wen “ G20: 2016’dan 2030’a” başlıklı araştırma raporunun sunumunu yaptı. Raporda Çin’in yeni ulusal kalkınma planı ve BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasındaki ilişkiye dikkat çekilirken, Çin dönem başkanlığının öncelliklerinde bir tanesinin BM 2030 ajandasının G20 gündemine etkili bir şekilde entegre edilmesi olduğunun altı çizildi. Bu bağlamda Çin, G20 ülkelerinden 2030 hedeflerinin uygulanmasına yönelik ulusal eylem planlarını hazırlamalarını isteyecek. Ulusal planlardan yola çıkılarak hazırlanacak olan G20 kolektif aksiyon planının ise 2016’nın somut çıktılarından birini oluşturması bekleniyor.

Rapor tanıtımını takip eden paralel oturumlarda küresel yönetişim, kapsayıcı büyüme, inovasyon sistemleri, uluslararası ticaret, yatırım, altyapı,  uluslararası kurumsal reform ve yeşil kalkınma konularının yanı sıra Antalya G20 Zirvesi ve Çin G20 dönem başkalığının öncellikleri tartışmaya açıldı.  Öne çıkan temel konulardan bir tanesi, G20’nin küresel kriz yönetimi platformundan uzun dönem ekonomi yönetişim platformuna dönüşerek kendisini küresel politika tartışmalarının bir parçası haline getirmesi gerektiği üzerineydi. G20’nin ana gündem maddesi olan finansal konulardan, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını ve sürdürülebilir kalkınmayı göz önünde bulunduran daha geniş bir G20 ajandasına geçişin önemi vurgulandı.   Bu bağlamda öne çıkan konular, inovasyon, yeni teknolojilerin küresel yayılımı ve sürdürülebilir kalkınma arasındaki ilişkiydi.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler