logo tobb logo tobbetu

TEPAV/Sak : “Türkiye’de madenciliğin sahibi yok” Türkiye Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler adlı proje kapsamında hazırlanan rapor kamuoyuna açıklandı
Haber resmi
22/12/2015 - Okunma sayısı: 984

ANKARA- TEPAV ve Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) tarafından yürütülen Türkiye Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler adlı proje kapsamında hazırlanan raporun tanıtımı 18 Aralık Cuma günü yapıldı. TEPAV Direktörü Güven Sak toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’de genel olarak madencilik sektörünün, özel olarak da kömür madenciliğinin bir sahibi olmadığını söyledi.

Türkiye’de yeraltı kömür rezervlerinin işletilmesi için kullanılan sözleşmelerin türleri ve bu sözleşmelerin kömür madenlerindeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına etkilerinin incelendiği raporun sunumu TEPAV Direktörü Güven Sak tarafından yapıldı. Sak sunumunda, Türkiye’nin kömür madenciliğindeki ölümlü kazalarda dünya lideri olmasının ana nedeninin, genel olarak madencilik sektörünün, özel olarak da kömür madenciliğinin bir sahibi olmaması  olduğuna dikkat çekerek, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız enerji üretimi meselesine odaklanırken, tabii kaynakların nasıl kullanılacağı meselesini ikincil bir hedef gibi ele almaktadır. Sorunlarımız düzenlemelerden değil, bu yaklaşım probleminden ve bu yaklaşım problemi kaynaklı uygulamadan kaynaklanmaktadır” dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Temsilcisi Sayın Numan Özcan ise konuşmasında, hazırlanan raporda kömür madeni endüstrisindeki yapının ve sorunların disiplinler arası bir yaklaşımla irdelendiğini belirtti. Kaza oranları ve sektörel karlılık arasındaki istatistiksel bağlantıların ve işçi başına verimlilikle kaza oranları arasındaki negatif ilişkinin ortaya çıkarıldığını belirten Özcan, ayrıca alt işverenlik oranının yüksek olduğu sektörlerde iş kazası oranlarının daha yüksek olduğunun belirlendiğini söyledi.

ILO Kolombiya temsilcisi Valkyrie Hanson da Kolombiya’daki alt işveren ilişkilerine ve çalışma koşullarına değinen bir sunum yaptı. Hanson, sendikalaşmanın önünün kapatıldığını, bu durumun iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını nasıl tehlikeye attığını Kolombiya örneği üzerinden anlattı.

TEPAV’da yapılan toplantıya kamu kuruluş ve kurumları, iş ve işveren federasyonu temsilcileri  katıldı. Katılımcılar Türkiye’nin kömür madenlerinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında yetersiz kalmasının üzerinde durarak bu sonucun ortaya çıkmasına yol açan nedenleri tartıştı.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler