logo tobb logo tobbetu

TEPAV 2. OBOR Düşünce Kuruluşları Forumu’nda… Forum 10-12 Aralık günlerinde Pekin’de yapıldı.  
Haber resmi
21/12/2015 - Okunma sayısı: 1440

 

PEKİN - TEPAV 2. OBOR (One Belt One Route [Tek Kuşak Tek Yol] )  Düşünce Kuruluşları Forumu’na katıldı. Çin’in en iyi üniversitelerinden Tsingua Üniversitesi ile Reinventing Bretton Woods Committee tarafından düzenlenen Forum 10-12 Aralık günlerinde Pekin’de yapıldı.

TEPAV G20 Araştırmaları Merkezi Direktörü Ussal Şahbaz, Forum’da yaptığı sunumda G20 kapsamında tasarlanan altyapı politikalarının OBOR projelerine nasıl uygulanabileceğini anlattı.

Tek Kuşak Tek Yol

Tek Kuşak Tek Yol  Projesine ilişkin bilgi veren Şahbaz, Çin’in İpek Yolu’nu, altyapı yatırımlarıyla yeniden canlandırarak bir ticaret ve kalkınma havzasına dönüştürmeyi hedeflediği projesini 2013 Sonbaharında açıkladığını hatırlattı. İlk somut adımların Çin’in G20 dönem başkanı olduğu 2016’da atılmaya başlanacağını ifade eden Şahbaz, şöyle konuştu:

“Çin’de ihracata dayalı büyüme modelinin 2008 finansal kriziyle sonuna gelindi. Bu tarihten itibaren Çin altyapı yatırımlarına öncelik vererek dünyanın en büyük yatırım hamlelerinden birini gerçekleştirdi. Çin’in yeni kalkınma planında, altyapı yatırımlarına dayalı büyüme modelinin sonuna gelindiği ve önümüzdeki yıllarda iç tüketime ve hizmetler sektörünün gelişmesine dayalı bir büyüme modeli uygulanacağı ilan edildi. Bu kapsamda inovasyon kapasitesi gelişmiş olan Çin sanayiinin değer zincirinin bazı unsurlarını farklı ülkelere yerleştirmesi bekleniyor. OBOR ülkeleri, Çin’in hem altyapı hem de sanayi  yatırımlarının başlıca hedefi olacak.

OBOR kapsamındaki projelerin başlangıçta Çin’in sağladığı 40 milyar dolarlık OBOR Fonu ile Çin’in kurulmasına önayak olduğu Asya Yatırım ve Altyapı Bankası ve Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika’nın kurdukları Yeni Yatırım Bankası tarafından finanse edilmesi bekleniyor. Ayrıca Çin’deki kamu bankalarından 800 milyar dolara kadar fon sağlanması gündemde. Ancak zaman zarfında mevcut kalkınma bankalarının da projelerin finansmanına katılımı bekleniyor. Nitekim bu hafta Çin'in Avrupa Kalkınma ve Yeniden İnşa Bankası’na (EBRD) üyeliği açıklandı. OBOR kapsamındaki projeler sadece altyapı ve ticaretin geliştirilmesiyle sınırlı kalmayacak,  finansal ve kültürel değişime de uzanacak.

Bu kapsamda Türkiye ve Çin’in birbirini takip eden G20 dönem başkanlıkları önemli bir fırsat oluşturuyor. OBOR’un iki ucunda gelişmiş sanayi merkezleri olan bu iki ülke aynı zamanda OBOR projelerine yönelik politika geliştirilmesinde de “düşünce liderliği” yapabilir.  Altyapı yatırımlarında kamu - özel sektör ortaklıklarının, proje geliştirme merkezlerinin, siyasi risk sigortalarının geliştirilmesi, ülkelerin altyapı yatırım politikalarının uyumlu hale getirilmesi bu kapsamda görülen ilk fırsatlar.

Bu kapsamda TEPAV’ın liderleğinde İş-20 ve Düşünce-20 gruplarında geliştirilen politika önerilerinin yol gösterici olabilir.”

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler