logo tobb logo tobbetu

Türkiye-Çin Düşünce Kuruluşları Zirvesi Pekin’de Yapıldı TEPAV/Sak: “Türkiye’nin G20 döneminde Çin-Türkiye arasında yakalanan ivme Çin’in G20 başkanlığında da devam etmeli”  
Haber resmi
21/12/2015 - Okunma sayısı: 1049

 

PEKİN – Türkiye-Çin Düşünce Kuruluşları Zirvesi 16 Aralık Çarşamba günü Pekin’de yapıldı. Zirveni açılışında konuşan TEPAV Direktörü Güven Sak “Türkiye’nin G20 döneminde Çin-Türkiye arasında yakalanan ivmenin Çin’in G20 başkanlığında da devam etmesi gerekir” dedi.

Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü’nün (RDCY) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantının açılış konuşmaları Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi’nin Batı Bölgesi Başkanı Ou Xiaoli ve TEPAV İcra Direktörü Güven Sak tarafından yapıldı. Xiaoli konuşmasında, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” stratejisinin bir Çin girişimi olmasına rağmen, özünde küresel büyümeyi daha kapsayıcı hale getirmeye çalışan bir vizyonu olduğunu vurguladı. Çin’in tarihi İpekyolu hatları üzerindeki ülkelerle ikili ilişkilerine çok önem verdiğini söyleyen Xiaoli, Türkiye için “Tek Kuşak, Tek Yol” stratejisi kapsamında Orta Asya – Hazar Denizi – Güney Kafkaslar üzerinden Türkiye ve Çin’i bağlaması öngörülen Orta Hattın öneminin farkında olduklarını belirtti.

TEPAV Direktörü Güven Sak ise konuşmasında, Türkiye’nin G20 döneminde Çin-Türkiye arasında yakalanan ivmenin Çin’in G20 başkanlığında da devam etmesi gerektiğini söyledi. Antalya G20 zirvesinde Xi Jinping ve Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki heyetler arasında imzalanan Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Zaptı’nın çok olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Sak, bu kapsamda teknik, somut ve uygulanabilir projeleri geliştirmenin iki taraftaki düşünce kuruluşlarına düştüğünü vurguladı.

Toplantıda TEPAV Araştırmacılarından Timur Kaymaz Tek Kuşak, Tek Yol inisiyatifi konusunda bir sunum yaptı.

TEPAV Analistlerinden M. Sait Akman ise konuşmasında  Çin’in G20 dönem başkanlığının, özellikle dünya ticaret sistemi ve bölgesel antlaşmaların etkilerinin herkesi kapsayacak şekilde genişletilmesi için bir şans olduğunu ve Türkiye ile Çin’in bu konuda birlikte inisiyatif alabileceklerini ifade etti.

Zirvede Türkiye-Çin ilişkileri, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” stratejisi kapsamında ikili ilişkiler ve sürdürülebilir büyüme konuları tartışıldı.

Zirveye Türkiye’den TEPAV’ın yanısıra, USAK, SETA, TASAM, Koç Üniversitesi ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan temsilciler katıldı. Çin tarafını ise RDCY’ın yanı sıra, Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS), Pekin Üniversitesi, Çin Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi, Çin Devlet Konseyi Kalkınma Araştırma Merkezi ve Çin Uluslararası İktisadi Değişimler Merkezi’nden uzmanlar temsil etti.

Toplantının sonunda, bu girişimin yıllık bir toplantılar dizisine çevrilmesine karar verildi. Ayrıca, zirvenin ardından 2015’in Think20 koordinatörü TEPAV ile 2016’ın Think20 koordinatörü RDCY arasında ileriye dönük ortaklaşa çalışma gündemi, akademik işbirliği ve koordinasyon mekanizmaları oluşturmak üzere bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

İktisadi değişimler

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler