logo tobb logo tobbetu

TEPAV’da “Katılımcı Müzakere” Toplantısı Toplantıda Doç. Dr. Çuhadar ile Dr. Paffenholz’ın yaptığı “Katılımcı Müzakere neden, nasıl ve kiminle? Çözüm Süreci Açısından Sonuçlar” başlıklı çalışma tartışıldı
Haber resmi
23/11/2015 - Okunma sayısı: 1805

 

ANKARA – TEPAV’da, 20 Kasımda yapılan toplantıda, Doç. Dr. Esra Çuhadar ile Dr. Thania Paffenholz’ın dünyadaki 40 barış sürecini inceledikleri “Katılımcı Müzakere neden, nasıl ve kiminle? Çözüm Süreci Açısından Sonuçlar” başlıklı çalışma tartışıldı.

Doç. Dr. Esra Çuhadar yaptığı sunumda, çözüm sürecine ilişkin çalışmalarını, doğrudan temsil, gözlemciler, istişareler, kapsayıcı komisyonlar, üst-seviye problem çözüm çalıştayları, kamunun karar alma süreci ve kitlesel eylem olmak üzere yedi model çerçevesinde yaptıklarını açıkladı. Çalışmanın dünya üzerindeki kırk çözüm sürecini içerdiğini kaydeden Çuhadar, bunların yüzde 25’inin çözüm için imza atıldıktan sonra başarısızlığa uğradığını söyledi.

Çuhadar, sivil toplum ve politik katılımın çözüm süreçlerini daha sürdürülebilir kıldığına vurgulayarak, imzalanan 83 barış antlaşmasının 28 tanesinde sivil toplumun katılımının, 22 tanesinde de muhalefet partilerinin katılımının olmasına dikkat çekti.

Çok çeşitli katılımın her zaman başarının kalitesini arttıracağı anlamına gelmediğini ifade eden Çuhadar,  başarıya ulaşan çözüm süreçlerinin en önemli ortak yönünün istişareler olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Çuhadar, Türkiye’nin yürüttüğü barış sürecinde akil insanlar (istişareler), ekopolitik (üst-seviye problem çözüm çalıştayları), anayasa uzlaşma komisyonu (kapsayıcı komisyonlar) ve “barış anneleri” gibi kitlesel eylemler bağlamında mekanizmaların çalıştırıldığını kaydetti.

Toplantı soru-cevap bölümü ve yorumlarla devam etti.

Yazdır

« Tüm Haberler