logo tobb logo tobbetu

“Arap Şafağı : Arap Gençliği ve Sağlayacakları Ekonomik Katkı” TEPAV’da yapılan toplantıda  Kanadalı Siyaset Bilimci Dr. Bessma Momani son kitabını tanıttı  
Haber resmi
13/10/2015 - Okunma sayısı: 810

 

ANKARA- TEPAV’da, 7 Ekim Çarşamba günü yapılan toplantıda, Kanadalı Siyaset Bilimci Dr. Bessma Momani “Arap Şafağı: Arap Gençliği ve Sağlayacakları Ekonomik Katkı” (An Arab Dawn: Arab Youth and the Demographic Dividend They Can Bring) isimli son kitabını tanıttı.

Waterloo Üniversitesi, Balsillie Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğretim üyesi ve Uluslararası Yönetişim ve Yenilikçilik Merkezi’nde (CIGI) uzman olan Dr. Momani Fas’tan Körfez Ülkelerine, Tunus’tan Mısır’a çok sayıda Arap ülkesine odaklandığı kitabında bu ülkelerden ve uluslararası diğer kuruluşlardan gelen anketlere dayanarak Arap gençliğinden geleceğe dair çok umutlu olduğunu dile getirdi. Arap Baharı’nda gençlerin katılımının yüksek oluşunu da bu çerçevede değerlendiren Dr. Momani, bu gençliğin yeni nesil optimist küresel vatandaşları sembolize ettiğini ifade etti.

Dr. Momani konuşmasının devamında Arap gençliğinin gerçek nabzını tutabilmek için medyadaki olumsuz imajların ötesine geçilmesinin ve Arap gençlerinin arzuları ve vizyonlarıyla birebir temasa geçilmesinin gerekliliğini vurguladı. Bu isteklere derinlemesine bakıldığında Arap gençliğinin bu devrim hareketlerini içlerinde bulundukları ekonomik durumu ilerletmek ve yeni kültürel ve sosyal şartlara ulaşmak için bir sıçrama tahtası olarak gördüklerini ifade etti.

Değişimin girişimcilik boyutunu anlatan Dr. Momani, Arap gençliğinin büyük bir bölümünün artık devletlerinden iş beklemeyip kendi inisiyatifleriyle iş kurduklarını vurguladı. Momani, her beş Arap gençten ikisinin önümüzdeki beş yıl içerisinde özellikle teknoloji ve perakende alanlarında kendi işlerini kurmak için fırsat kolladığını açıkladı.

Değişimin ikinci boyutunun siyasal özgürlükler olduğunu kaydeden Momani, Arap gençliğinin artık hükümetlerini ilerleyen teknoloji sayesinde sosyal medya ve bloglar üzerinden eleştirebildiğini söyledi.

Momani değişimin kozmopolitanizm boyutunu ise soru cevap bölümünde detaylandırdı. Arap gençliğinin artık kendini sadece İslam medeniyetinin bir parçası olarak görmediğini, ancak İslam ve Batı arasında bir köprü olarak da kabul etmediğini dile getiren Dr. Momani, yeni nesil Arap gençliğinin artık kendisini hem İslam dünyasının hem de Batı’nın bir parçası olarak gördüğünü söyledi.

Haberle ilgili dosyalar

Bessma Momani nin Sunumu

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler