TEPAV Direktörü Güven Sak, Proje'nin pilot bir çalışma olduğunu ve bu konuda güzel bir başlangıç yaptıklarına inandığını belirterek, bundan sonra daha yoğun etki analizleri yapacak durumda olduklarını açıkladı.
ANKARA- TEPAV'ın "AB Müktesebatına Uyum Sürecinde Etki Analizi Kapasitesini Güçlendirerek Çevre Başlığında Uygulama ve Farkındalık Yaratma Projesi"nin kapanış toplantısı 8 Nisan'da TEPAV binasında yapıldı.
Toplantının açılışında Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya ve TEPAV Direktörü Güven Sak birer konuşma yaptılar.
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan konuşmasında Türkiye'nin AB sürecini değerlendirdi. Anayasa'nın AB normlarına yüzde 100 uyumlu olmadığını belirten Babacan, "Çok eksiğimiz, yasal düzenlemelerimizde yanlışlarımız var. Bunun farkında olmamız gerekir" dedi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, sivil toplum kuruluşlarının işinin iş taleplerini iletmek, siyasetinkinin ise bunlar arasında tercih yapmak olduğunu belirterek, etki analizlerinin gerek toplumsal taleplerin, gerekse toplumsal tercihlerin biçimlenmesine katkı sağlayacağını, bu açıdan da önemli olduğunu bildirdi. Türkiye'nin ihtiyacının, büyüme stratejisi etrafında tüm kaynaklarını seferber etmek olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu seferberliğin, siyasetin ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir hedefe kilitlenmesini gerektirdiğini anlattı.
TEPAV Direktörü Güven Sak da konuşmasında, Proje hakkında bilgi verdi. Proje'nin pilot bir çalışma olduğunu ve bu konuda güzel bir başlangıç yaptıklarına inandığını belirten Sak, bundan sonra daha yoğun etki analizleri yapacak durumda olduklarını açıkladı.
Toplantının ikinci bölümünde TEPAV Direktörü Güven Sak, etki analizinin Türkiye için önemi ve TEPAV'ın gündemindeki yerine, Proje'nin Akademik Koordinatörü Sibel Güven etki analizinin önemi ve projedeki pilot uygulamaya ilişkin birer sunum yaptılar.
Proje
AB'nin Avrupa Bilgi Köprüleri Programı çerçevesinde hibe desteği alınarak gerçekleştirilen proje kapsamında kamu kurumları ve paydaş kuruluşları nezdinde etki analizi eğitim seminerleri gerçekleştirildi ve pilot etki analizi uygulamasıyla konunun daha iyi anlaşılması sağlandı. Pilot etki analizi çalışmasında yerli linyit kaynaklarıyla çalışan seçilmiş termik santrallerin AB'nin Büyük Yakma Tesisleri Direktifine uyumlaştırılmasının etkileri, maliyet etkinliği analizi ile ortaya kondu. Çevre ve enerji politikaları gibi iki önemli konunun kesiştiği bu projeyle kurumlararası diyaloga dayalı nesnel analizlerin karar alma süreçleri açısından ne derece önemli olduğu bir kez daha vurgulandı.