TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin Türkiye ile ilişkilerine etkisinin yanında Rusya’nın taahhüt ve olanakları ile iş yapma kültürü iki ülkeden katılımcılarla ele alındı.
İSTANBUL – TEPAV, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)’yla birlikte 11 Haziran 2013 Salı günü Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)‘ne üyeliğinin etkileri konusunda uluslararası bir konferans düzenledi.
“Rusya Federasyonu’nun DTÖ Üyeliği: Türkiye-Rusya Ticari ve Ekonomik İlişkilerine Etkileri” başlıklı konferansın açılışında, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Ticaret Müzakereleri Bölümü Direktörü ve Rusya’nın DTÖ’ye Katılım Başmüzakerecisi Maxim Medvedkov, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin ve TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete konuştu.
Büyükelçi Sezgin: “100 milyar dolara daha hızlı ulaşılır”
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, Rusya’nın DTÖ üyesi olmasının ardından ihracat ve yatırım yapan şirketlerden olumlu tepkiler aldıklarını, “sadece tarifeler bakımından değil gümrük işlemlerinde de” önemli gelişmeler olduğunu aktardı. Sezgin, üyeliğin oluşturduğu bu olumlu havanın, iki ülke arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmine daha hızlı ulaşmayı sağlayacağını vurguladı. Piyasada bazı durgunluklar yaşanmasına rağmen Rusya’da varolan potansiyelin gölgelenmemesi gerektiğini söyleyen Büyükelçi Sezgin, firmalara hukuka tam uygunluk gösteren ve çok iyi hesaplanmış projelerle çalışmaları ve talep esnekliği düşük alanlara yatırım yapmaları mesajı verdi.
Halim Mete, lojistik ihtiyaçları sıraladı
TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ise, Rusya pazarına ilişkin şu tespitlerde bulundu:
“Rusya’nın güneyinde lojistik alanının tamamlanmasını ivedilikle istiyoruz. Karayolu ile mal taşımacılığın serbestleştirilmesine ek olarak Türk ve Rus limanları arasında yük akışının sürekliğini koruması için alternatif limanların hizmete açılması gerekiyor. İki ülke arasındaki uçak sefer sayısının karşılıklı artmalıdır. Varış noktaların çeşitlendirilme çalışmalarının ikili ticaret ilişkilerine olumlu etkileri olacağına inanıyorum.”
Başmüzakereci Medvedkov: “Uygulamada kararlıyız”
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Ticaret Müzakereleri Bölümü Direktörü ve Rusya’nın DTÖ’ye Katılım Başmüzakerecisi Maxim Medvedkov de "Rusya'daki işletmelere bilgi vermeye çalışıyoruz. Bu şirketler ekonomik faaliyetlerini geliştirmek istiyorlarsa onların da bu konu ile ilgili olarak yatırımların şartlarını iyi değerlendirmelerini söylüyoruz" dedi. Medvedkov, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerde olmayan enstrümanlardan faydalanılabileceğini ifade ederek, DTÖ`nün kurallarını uygulamakta kararlı olduklarını söyledi.
Paneller…
Açılışın ardından TEPAV Ticaret Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Bozkurt Aran’ın moderatörlüğünde “Rusya’nın DTÖ’ye Katılımı: Taahhütler ve Olanaklar” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde Başmüzakereci Maxim Medvedkov’in yanı sıra Dünya Ticaret Örgütü DTÖ Katılımlar Direktörü Chiedu Osakwe, Ekonomi Bakanlığı Daire Başkanı Elçin Ediz ve New Economics School Mali Politikalar Direktörü Prof. Natalya Volckhova konuştu.
Öğle yemeğinin ardından Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Dr. Saruhan Özel’in konuşmasıyla süren konferansta, “Rusya’nın DTÖ Üyeliğinin Türkiye-Rusya Ticari ve Ekonomik İlişkilerine Olası Etkileri” başlıklı paneli DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan yönetti. Panelistler ise Türk-Rus İş Konseyi Eşbaşkanı Ahmet Palankoyev, Yenigün İnşaat A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, FİBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi F. Onur Umut, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Alev Yaraman oldu.
Konferansın “Rusya’da İş Yapma Kültürü” başlıklı son panelinde ise DEİK Dünya Türk İş Konseyi Avrasya Bölge Komitesi Başkanı ve AGS Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Galip Savaşır, Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan, As/Nexia Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Tezelman ve TEPAV Rusya Merkezi Direktörü Dr. Hülya Demirdirek konuşma yaptı. Panelin moderatörlüğünü de TOBB Türkiye Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay üstlendi.
Konferanstaki sunumlardan bazılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024