TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
BM’ye belli durumlarda ülkelerin içişlerine karışma hakkını tanıyan uygulama, TEPAV’da, EUISS Araştırmacısı Peral tarafından ele alındı.
ANKARA – TEPAV’da, Avrupa Birliği Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (European Union Institute for Security Studies – EUISS) Araştırmacısı Luis Peral’in konuşmacı olduğu bir toplantıyla, Libya ve Suriye örneklerinden hareketle Birleşmiş Milletler (BM)’in “Koruma Sorumluluğu Prensibi (The Principle of Responsibility to Protect- R2P)” tartışıldı. Söz konusu uygulama, BM’ye, belli durumlarda ülkelerin içişlerine karışma hakkını tanıyor.
TEPAV Uluslararası Politikalar Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Atila Eralp’in moderatörlüğünde 16 Nisan 2012 Pazartesi günü yapılan toplantıda konuşan Peral, nispeten yeni bir kavram olan R2P prensibi konusunda Suriye ve Libya üzerine çokça tartışıldığını hatırlattı ve NATO ile BM’nin uygulamalarını değerlendirdi.
Peral, Libya konusunda doğrudan askeri harekat yerine insani konulara odaklanılsaydı şu anda ülkedeki koşulların çok daha farklı olacağını söyledi. Suriye konusunda ise uluslararası toplum açısından karmaşık bir durumun varlığına işaret eden Peral, bunun da harekete geçmeyi ve ortak karar almayı zorlaştırdığını ifade etti. Peral, sürece müdahil olmamayı seçen NATO’nun Kosova savaşı örneğinde olduğu gibi müdahale için BM Güvenlik Konseyi’nin kararını beklemeyebileceğine değindi ve bu çerçevede AB’ye de suçtan çok insani ihtiyaçlara odaklanması önerisinde bulundu.
Toplantı, Luis Peral’in sunumunun ardından katılımcılardan soru ve katkıların alınmasıyla devam etti.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024