logo tobb logo tobbetu

Okyanus Ötesinden Türkiye-Rusya-İran İlişkilerine Bakış… ABD’de faaliyet gösteren Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Dr. Stephen Flanagan, TEPAV’da düzenlenen toplantıda Türkiye-Rusya-İran ilişkilerini değerlendirdi.
Haber resmi
17/11/2011 - Okunma sayısı: 2326

ANKARA - Uluslararası ilişkiler alanında faaliyet gösteren Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Center for Strategic and International Studies - CSIS)’nden Dr. Stephen J. Flanagan, 17 Kasım 2011 Perşembe günü okyanus ötesinden Türkiye-Rusya-İran ilişkilerinin nasıl gözüktüğüne ilişkin bir konuşma yaptı.

Flanagan, TEPAV’da gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında, “Hazar Bölgesi ve Karadeniz’de Değişen Dinamikler” başlığı altında bölgede öne çıkan ülkeler olan Türkiye, Rusya ve İran arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Bir üçgeni anımsatan birbiriyle bağlantılı ilişki ağına işaret eden Flanagan, son yıllarda değişen politikalar çerçevesinde Türkiye ile Rusya ve İran arasında özellikle ticaret ve ekonomide artan ilişkilere vurgu yaptı. Gelinen noktada bu ülkeler arasındaki ilişkilerde çatışmadan çok rekabetin öne çıktığı bir ortamdan bahseden Flanagan, CSIS tarafından bu alanda yürütülen bir projeyi de katılımcılarla paylaştı. Flanagan, projenin Türkiye, İran ve Rusya arasındaki ilişkiye odaklandığını; bu ülkeler arasında güvenlikten enerjiye, ekonomiden politikaya derinleşen bağların bölgedeki dinamikleri değiştirdiğini aktardı.

Bölgede istikrar için bu ülkelerin birbirine ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Flanagan, sunumunun ardından toplantıya katılan diplomasi, sivil toplum ve basın sektöründen temsilcilerin konuya ilişkin katkılarını aldı.

Yazdır

« Tüm Haberler