logo tobb logo tobbetu

En Az Gelişmiş Ülkelerin Sorunları,TEPAV’ın Katılımıyla Ele Alındı TEPAV, 100'ü aşkın ülkeden katılımla düzenlenen 4. Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında Türkiye'nin özel sektör deneyimini paylaştı.
Haber resmi
13/05/2011 - Okunma sayısı: 4840

İSTANBUL - Dördüncüsü 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen "Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı" kapsamında, söz konusu ülkelerde özel sektörün gelişimi için yapılması gerekenler TEPAV'ın katılımıyla düzenlenen oturumlarda ele alındı.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerden devlet, hükümet, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerinin aralarında bulunduğu 10 binin üzerinde kişinin katılımıyla gerçekleşen Konferans, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un açılış konuşmalarıyla başladı. Konferansın ilk gününde, en az gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren Türk işadamlarının DEİK çatısı altında deneyimlerini aktarabileceği bir Çalışma Grubu'nun oluşturulması kararlaştırıldı. Bu çerçevede iş adamlarının Yemen'den Angola'ya, Afganistan'dan Nijerya'ya büyük farklılık gösteren sorunlarının, deneyim ve bilgi birikiminin paylaşılmasıyla daha kolay aşılabileceği kaydedildi.

Konferansa en az gelişmiş ülkelerin ortak sorunlarını ele alan oturumlarla devam edildi. Özel sektör konusunda gerçekleştirilen ilk oturuma TEPAV Kamu Politikaları Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Doç. Dr. Ümit Özlale, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Esen Çağlar, TEPAV Danışmanı Ussal Şahbaz, Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Uzmanı Etienne R. Kechichian ve İslam Kalkınma Bankası'ndan Program Yöneticisi Bakaar Masher konuşmacı olarak katıldı. Oturumda, özel sektör gelişiminin sağlanabilmesi için yatırım ortamının elverişli bir hale getirilmesi ile kurumsal yapının sürdürülebilir biçimde tasarlanmasının gerekliliği üzerinde duruldu. Etkin devlet politikalarının ve ihtiyaçlar doğrultusunda stratejik bir biçimde tasarlanan "özel ekonomik bölgeler"in süreçteki rolüne değinilen konuşmalarda, bu sürecin her ülkede farklı gelişeceği ve en uygun şekilde yürütülmesi için planlama esnasında sanayi politikaları ile uyumlu hareket etmenin önemli olduğu belirtildi.

Konferansın özel sektörde kurumsallaşmanın ele alındığı oturumunda ise TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti, TEPAV Girişimcilik Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyesi Şafak Çivici, Hazine Müsteşarlığı Uzmanı Özge Dumlupınar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Ali Güner Tekin ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş Genel Müdürü Ömür Gebeş konuşma yaptı. Gerçekleştirilen sunumlarda katılımcılara Türkiye'nin özel sektörde kurumsallaşma deneyimi aktarılırken, özel sektör-kamu ortaklıklarının önemi vurgulandı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde atılan adımlar ile girişimciliğin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verildi.

Konferans kapsamında ayrıca, Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin konuşulduğu oturum çerçevesinde TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti Sarp Kalkan tarafından Beceri'10 Projesi hakkında bir sunum yapıldı ve sektör ihtiyaçlarına yönelik nitelikli işgücü yetiştirilmesinin önemi vurgulandı.

 

Oturumlarda yapılan sunumlara İngilizce haberin ilgili dosyaları içinden ulaşmak için tıklayınız.

 

Yazdır

« Tüm Haberler