TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Ece Berfin Ergezer
Türkiye’nin kömürden çıkış süreci, enerji üretiminde kömürden aşamalı olarak vazgeçilmesini ve bu geçişin ekonomik ve sosyal etkilerinin etkin bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır. Bu süreç, özellikle Zonguldak, Bartın ve Karabük gibi kömüre bağımlı bölgeler için kritik bir öneme sahiptir. Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefleri doğrultusunda, bu bölgelerde ekonomik çeşitliliğin artırılması, sosyal adaletin sağlanması ve çevresel sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Zonguldak, Türkiye'nin sanayileşme tarihinde önemli bir rol oynamış ve kömür madenciliği ile özdeşleşmiş bir bölgedir. Ancak, kömürden çıkış sürecinde bölgenin ekonomik yapısının kimseyi geride bırakmadan, adil bir şekilde dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu dönüşümde yenilenebilir enerji, tarım, turizm, lojistik ve yeşil sanayi gibi sürdürülebilir sektörlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Turizm sektörü, bölgenin ekonomik çeşitlenmesine katkıda bulunacak önemli bir alan olarak öne çıkmakta. Zonguldak’ın doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihi dokusu, eko-turizm, macera turizmi ve gastronomi turizmi için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca, iklim değişikliği nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nin ikliminin 2050’lerden itibaren Akdeniz iklimine dönüşeceği öngörülmektedir. Bu dönüşüm, bölgede yeni bir turizm kuşağı yaratma potansiyelini beraberinde getirecek ve Zonguldak gibi şehirlerin turizm değerini artıracaktır. Turizm projeleri, madencilik sektöründen çıkan işçilere yeni istihdam olanakları sağlarken, kadınların iş gücüne katılımını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine de katkı sağlayacaktır.
Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
03/02/2025
02/02/2025
31/01/2025
31/01/2025
29/01/2025