logo tobb logo tobbetu

Enflasyon gerçekleşmeleri mali performansı nasıl etkiliyor? Mali tedbirlere ilişkin revize değerlendirme notu -II / H. Hakan Yılmaz
Haber resmi
14/06/2024 - Okunma sayısı: 970

 

 

2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe (MYB) dengesi GSYH’ye oran olarak %6,4 seviyesinde bir açık öngörüsü ile programlanmıştır. 2024 yılı ilk çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği TEPAV Bütçe izleme Bülteninde kamu mali disiplinin güçlendirmeye yönelik gelir artıcı ve harcama azaltıcı tedbirler hayata geçirilmezse 2024 yıl sonu bütçe açığının % 8,3 seviyesine çıkabileceği ifade edilmişti.

Bütçe izleme bültenini takiben TEPAV olarak “Nasıl Bir Tasarımda Yapısal ve Mali Nitelikli Tedbir Önerileri Düşünülebilir?” başlıklı çalışmamızda, bütçe açığının %5’ler seviyesine inmesine yönelik mali uyum tedbirlerine ilişkin önerilerimizi, mali etkileri ve yapısal nitelikli programları da içerecek şekilde değerlendirmiştik.

Nitekim 11 Mayıs tarihinde “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile GSYH’nin 0,4’ü oranında bütçe açığını azaltıcı harcama tedbiri açıklanmıştır.

Öte yandan enflasyon verilerinin Orta Vadeli Programda %33 olan yıl sonu hedefinin üzerinde seyrettiği ve yeni vergi düzenlemeleri de dikkate alınarak 2024 yıl sonuna ilişkin TEPAV bütçe dengesi tahmini % 8,3’den % 6,9’a revize edilmiştir.

 

 

Değerlendirme notunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yazdır

« Tüm Haberler