TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Politika Notu / Ekrem Cünedioğlu
TEPAV Kalkınma Programı Direktörü H. Ekrem Cunedioğlu tarafından kaleme alınan “Türkiye’nin Ücret Sorunu: Bölgesel Yaşam Maliyeti Farklarını Ne Yapalım?” adlı politika notu yayımlandı.
Beş bölümden oluşan ve ücret sorununun çeşitli yönlerini inceleyen notun ilk bölümünde, ücretlerin toplam katma değerden aldığı paydaki düşüş trendinin nedenleri ele alınırken ikinci bölümde, ücret düzeyinin belirlenmesinde hanehalkı düzeyinde bazı yapısal verilere odaklanıldı. Üçüncü bölümde asgari ücret tartışmalarında sıkça kullanılan göstergelerin asgari ücretliler için ne kadar anlamlı olduğu incelendi. Ücretler ve istihdamdaki gelişmelerin bölgesel açıdan ele alındığı ve Türkiye’nin bölgesel asgari ücret uygulaması için uygunluğunun değerlendirildiği dördüncü bölümden sonra yer sonuç bölümünde ise ilk dört bölümde sunulan çerçeveden hareketle işgücü piyasasına yönelik politika gündemi ve önerileri sunuldu.
Farklı asgari ücret düzeyleri uygulanabilir
Çalışmada ülke genelinde tek asgari ücretle geçinen 10,5 milyon kişinin varlığına dikkat çekilerek asgari ücretin tek bir bireyin değil, en az 3,5 kişinin yaşam maliyetini karşılayacak düzeyde olması veya bu tür hanelere sosyal transferlerde öncelik tanınması ilk öneri olarak öne çıkarken ikinci öneri ise farklı bölgelerde, ölçeklerde ve sektörlerde ücret yeterliliği ve yatırım çekiciliği arasında bulunan belirgin farklılıklar nedeniyle, farklı asgari ücret düzeylerinin uygulanması gerektiği oldu.
Bölgesel yaşam maliyeti göstergeleri daha fazla geliştirilmeli
Ülke genelinde veya bölgesel olarak asgari ücretin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için bölgesel yaşam maliyeti göstergelerinin daha fazla geliştirilmesi gerektiği vurgulanan notta, işçi, işveren ve hükümet arasında daha iyi bir planlama yeteneği ile yatırım ortamında daha öngörülebilirlik sağlanması adına kural bazlı asgari ücret tespitine geçilmesi üzerine düşünülmesi gerektiği son öneri olarak yer aldı.
Politika notuna buradan ulaşabilirsiniz.
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024
19/11/2024