TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV, Türk-Alman iş dünyasının bir araya geldiği ve depremden etkilenen bölgelerde iş dünyasının yeniden güçlendirilmesi konusun ele alındığı “Depremden Etkilenen Bölgelerde İş Dünyasının Yeniden Güçlendirilmesinde Avrupa Özel Sektörünün Rolü Konferansı'nda deprem raporlarını paylaştı.
TEPAV İcra Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alman Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK), Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-İHK) ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) tarafından düzenlenen “Depremden Etkilenen Bölgelerde İş Dünyasının Yeniden Güçlendirilmesinde Avrupa Özel Sektörünün Rolü” başlıklı Türk-Alman Konferansı’nda “Deprem Bölgesinde İhtiyaç Analizi” raporunun çıktılarını aktardı.
13 Temmuz 2023 tarihinde Türk-Alman iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Berlin’deki Haus der Deutschen Wirtschaft’ta düzenlenen konferansta, depremden etkilenen bölgelerde iş dünyasının yeniden güçlendirilmesi konusu masaya yatırılarak iş birliği ve dayanışma çağrısında bulunuldu.
“TOBB olarak her türlü desteğe hazırız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Federal Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un video mesajı ile destek verdiği konferansta TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa iş dünyasını deprem bölgesinden tedarik sağlamaya davet etti. Konuşmasında, deprem sonrası yapılması gerekenlere ilişkin projelerden de bahseden Hisarcıklıoğlu, Avrupa iş dünyasının bu projelere vereceği desteğin çok önemli olacağını ve kendilerinin de bu süreçte her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi.
“Alman iş dünyası felaketin ilk gününden bu yana Türkiye’nin yanında”
DIHK Başkanı Peter Adrian, “İş dünyası olarak biz de sahada kendi kendilerine yardımcı olabilmeleri için Türk ortaklarımıza destek olma yükümlülüğünü üstleniyoruz. Hedefimiz, etkilenen bölgelerde bulunan şirketlerin mümkün olan en kısa sürede ek siparişler üretmelerine ve işlerini yeniden başlatmalarına yardımcı olmak olmalıdır” derken; TD-IHK Başkanı Rolf A. Königs felaketin acılarını hafifletebilmek için aktif bir şekilde çalıştıklarını ve iş birliğinin süreceği mesajını verdi. AHK Türkiye Başkanı Pınar Ersoy da neredeyse her üyenin maddi ve ayni bağışlarla yardımda bulunduğunu ifade ederek “Alman iş dünyası da felaketin ilk gününden bu yana Türkiye’nin yanında yer aldı” dedi.
“Bölgede farklı ihtiyaçlara göre farklı desteklere ihtiyaç var”
TEPAV İcra Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, konferansta yaptığı sunumda depremin neden olduğu hasarın boyutu, finansman maliyeti, ekonomik etkileri ile sahada yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını özetleyen “Deprem Bölgesinde İhtiyaç Analizi” başlıklı sunumda, deprem bölgesinin geniş bir coğrafyada etkili olduğunu, yapı stokunun yaklaşık yüzde 40’ının hasar gördüğünü ve afet bölgesi olarak ilan edilen 11 ilin Türkiye ekonomisi içinde önemli payı bulunduğunu vurguladı.
Bölgedeki ihtiyaçların hasarın boyutuna, sektörlere ve bölgeye göre farklılaştığına dikkat çeken Şahinbeyoğlu, desteklerin de hedefli olarak tasarlanması ve önceliklendirilmesi gerektiğini kaydetti. Şahinbeyoğlu, ayrıca bölgenin geçici koruma statüsünde olan Suriyeli vatandaşlara da ev sahipliği yaptığına değinerek TEPAV’ın araştırma gündeminde bölgedeki Suriyeli nüfus ve şirketlerin de yer aldığını da belirtti.
Farklı panellerde çeşitli konular masaya yatırıldı
T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen’in değerlendirmelerde bulunduğu ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Buluntu, TOBB Reel Sektör Ar-Ge Uygulama Daire Başkanı Çağlayan Dündar, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Avrupa Departmanı Başkanı Dr. Kirsten Scholl ve Eurochambres CEO’su Ben Butters’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansın sonraki bölümlerinde paneller gerçekleştirildi.
Ali Aslan’ın moderatörlüğünü yaptığı “Bölgedeki ekonomik beklentiler ve potansiyel iş birliği” başlıklı oturumda, bölgedeki işletmeler için teknik destek ve mentorluk desteği, bunlara yönelik ihtiyaçlar ile destek ve mentorluk sağlayıcıları arasında köprülerin nasıl kurulacağı, deprem bölgesinden tedarikte sanayi ve tarım ürünleri, bölgedeki şirketlerden hammadde ve ara ürün tedariği için platform konuları ele alındı.
Alman Enerji Ajansı (dena) Uluslararası İnşaat Bölümü Başkanı Thilo Cunz’un moderatörlüğünü üstlendiği “Altyapı ve konutların yeşil ve verimli enerji ile yeniden inşası” konulu panele, RailOne Ilgaz ve Ilgaz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Çağla Düzbasan, TOBB Hatay Kadın Girişimciler İş İcra Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen, eMIS Deutschland GmbH CFO’su Tom Henning, Dorçe Prefabrik Yapı ve İnşaat İş Geliştirme Müdürü Mehmet Selçuk Yücesoy, Buro Happold Kıdemli Danışmanı Abdelrahman Helal konuşmacı olarak katıldı.
TD-IHK Genel Sekreter Yardımcısı Nalan Yetim ve AHK Türkiye Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Thilo Pahl moderatörlüğünde gerçekleşen “Deprem bölgesinde eğitim ve istihdam olanakları” konulu ikinci panelde ise Bildungswerk Kreuzberg Genel Müdürü Nihat Sorgeç, SEL Versicherungsmakler Genel Müdürü ve Ostwürttemberg TSO Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Özer, ISS Netzwerk gGmbH Genel Müdürü Ali Koban ve Yeditepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Düzgün Arslan konuşmacı olarak yer aldı.
Gülbin Şahinbeyoğlu'nun sunumuna buradan ulaşabilirsiniz.
14/01/2025
06/01/2025
02/01/2025
31/12/2024
30/12/2024