logo tobb logo tobbetu

"Hukukla Riski Düşürmek Mümkün" Dünya Gazetesi ve Daha İyi Yargı Derneği iş birliği ile düzenlenen toplantı serisinin onuncusu Fatih Özatay’ın da katılımıyla gerçekleşti.
Haber resmi
21/11/2022 - Okunma sayısı: 2011

 

 

Dünya Gazetesi ve Daha İyi Yargı Derneği iş birliği ile 22 şehirde düzenlenmekte olan, “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” önerisinin kamuoyu ile paylaşıldığı “Ekonomi ve Hukuk Buluşmaları” toplantı serisinin onuncusu, Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) ev sahipliğinde Fatih Özatay’ın da katılımıyla 14 Kasım Pazartesi günü Gaziantep'te gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıya GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Enver Öztürkmen, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, Gaziantep Barosu Başkanı Av. İskender Kahraman, Daha İyi Yargı Derneği Genel Sekreteri Meral Tuğçe Özbilen, Gaziantep Barosu avukatlarından Mehmet Yıldırım ile Hasan Öztürkmen'de katıldı.

Açılış konuşmasının ardından Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Mehmet Gün, "Adan Z'ye Türk yargı reformu", TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay ise "İstikrarlı büyüme için yapısal reformlar konusunda konuşmacı olarak yer aldı.

"HUKUKLA RİSKİ DÜŞÜRMEK MÜMKÜN"

Panelin ilk konuşmacısı, Prof. Dr. Fatih Özatay, dünya genelinde yaşanan gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisindeki son durumu şöyle anlattı: 2022'de dünya enflasyon ortalaması yüzde 8 seviyelerinde. Bizim içinde bulunduğumuz G20'de bir Arjantin var bizim gibi yüksek. Ocak ayındaki asgari ücrete 1 mal veya hizmet alırken, haziran ayında bunu yüzde 70'ini alabilir hale gelmiş. Yüksek enflasyon ve yüksek risk birbirinden bağımsız şeyler değil. Bunlar olurken son 1 yılda bir takım kararlar alındı. Bu kararların yansıması olarak şöyle bir gariplik var. Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin bu yüksek risk ve yüksek enflasyonda Türk Lirası cinsinden borçlanırken ödediği faizle, dolar cinsinden ödediği faiz aynı yere geldi. Böyle dönemler riskin çok fazla arttığı dönemler. Paradoksal olarak riskin çok fazla arttığı dönemlerde hem ekonomik hem de ekonomi dışı alanlarla özellikle hukukta yapacaklarınızla riski düşürmek mümkün. Sözü, 2018 yılında Rahip Brunson'dan dolayı Amerika ile yaşanan gerginliğe getiren Özatay şöyle devam etti: Dolar 4 liradan 6,5 liraya çıktı. Ekonomimizde öyle kırılganlıklar var ki 4 tane tweet kırıyor. Çin için bu tweetleri atınca Çin ekonomisi kırılmıyor. Bunun sonucunda faiz, risk ve kur artıyor. Dolayısıyla bu problemleri nasıl çözeriz diye düşünürken riski düşürecek bir şeyleri yapabiliyorsak zaten enflasyonu düşürüp büyümeyi artırabiliriz. 2021 Eylül ayında politika faizi yüzde 19'du. Biz durup dururken faiz düşürmeye başladık, yüzde 19'dan yüzde 14'e getirdik. Faiz indirimleri birlikte risk de sıçradı. Riskle birlikte kur da sıçrıyor. Durup dururken politika faizini düşürüyorsunuz, bunun gerekçesini bilmiyoruz. Bunun sonucunda kurun 8 liradan 18 liraya çıktığını görüyoruz. Ardında panik halinde bütçeye büyük bir yük olan kur korumalı mevduat devreye sokuluyor. Peşi sıra bankaların açtıkları kredileri zapturapt altına alan her şeyin merkezden komut alan bir döneme giriyoruz. Demek ki bu riski patlatacak işlerden kaçınmak gerekiyor. Riski düşürmek, enflasyonla mücadele etmek gerekiyor. Türkiye gibi ülkelerde enflasyonla mücadelede işsizliğe neden olmaz, işi doğru yaparsanız enflasyonla mücadele ederken büyümeden feragat etmezsiniz. Kaldı ki işsizliği kalıcı olarak düşürmek için para politikası yeterli değil. Tasarrufunuz yeteri kadar yüksek değilse belli bir düzeyde yatırım yapabilmek kalkınabilmek için dışarıdan borçlanmak zorundasınız. 0 zaman Trump'ın tweetlerine karşı kırılgan oluyorsunuz.

 

 

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler