logo tobb logo tobbetu

“İklim Değişikliğine Uyum ve Kırılgan Gruplar Üzerindeki Etkisi: Berlin Belediyesi Örneği” TEPAV,  İPM ve İKV tarafından ortaklaşa yürütülen ve CATS Network tarafından fonlanan projenin ikinci raporu yayımlandı.
Haber resmi
06/10/2022 - Okunma sayısı: 1962

 

 

TEPAV,  İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından ortaklaşa yürütülen ve CATS Network tarafından fonlanan “Küresel Sorunları Yerel İşbirliği ile Aşmak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği” projesi’nin “İklim Değişikliğine Uyum ve Kırılgan Gruplar Üzerindeki Etkisi: Berlin Belediyesi Örneği” başlıklı ikinci raporu Eylül 2022’de yayımlandı.

Rapor, Berlin Belediyesi'nin iklim değişikliğine uyum sağlamak için benimsediği mevcut politikalarının, belediyenin bu kapsamda yürüttüğü uygulamaların ve alınması gereken önlemlerin derinlemesine bir envanterini içermektedir.

Raporda temel olarak Berlin Belediyesi tarafından geliştirilen politika belgeleri üzerinden iklim değişikliğinin Berlin'de yaşayan, sosyal olarak savunmasız ve kırılgan gruplara yönelik (çocuklar, kadınlar, gençler, yaşlılar, engelliler, dar gelirliler ve göçmenler) etkisini azaltmak için geliştirilen eylem ve politika önerilerine yer verilmiştir.

Nitel araştırma yöntemine dayanılarak hazırlanan bu rapor, temel olarak iki ana kısımdan oluşmaktadır. Raporun birinci kısmında Berlin Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2018 yılında kabul edilen “Berlin Enerji ve İklim Koruma Programı-2030” başlıklı temel politika belgesi incelenmiştir. Bu program eyalet genelinde iklim değişikliği ile mücadele kapsamında hazırlanan somut bir yol haritasıdır. İlgili politika belgesinde iklim değişikliği ile mücadele sürecinin temel yapı taşlarını oluşturan; enerji, geri dönüşüm, insan sağlığı, kentsel gelişim ve su kaynak yönetimi konuları incelenmiştir. Raporun ikinci ve son kısmında ise Berlin Enerji ve İklim Koruma Programı üzerinden Berlin’de yaşayan kırılgan grupların iklim değişikliğinden etkilenme düzeyleri ve belediyenin kırılgan gruplara yönelik geliştirdikleri somut çözüm önerilerine yer verilmiştir. Raporda, iklim değişikliğinden kaynaklı olumsuz etkileri en aza indirebilmek amacıyla kırılgan gruplar temel alınarak, Berlin Belediyesi tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde projeler yürütüldüğüne dikkat çekilmiştir.  Projelerin amaca katkıları önemli olsa da, bu projelerin somut çıktıları incelendiğinde; kadınlar, çocuklar ve mülteciler başta olmak üzere kırılgan grupların özellikle yerel karar alma süreçlerine gerçek anlamda dahil edilmediği görülmektedir. Sonuç olarak iklim değişikliği ile mücadele kapsamında Berlin Belediyesi tarafından hazırlanan politika belgelerinin ve yürütülen projelerin, savunmasız ve kırılgan grupları tam olarak kapsamadığı ve bu gruplara yönelik çözümlerin yeterli düzeyde sunmadığı görülmektedir.

 

 

Projenin İngilizce dilinde hazırlanan raporuna erişmek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler