TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV Perakende Güven Endeksinin 141. sayısı yayımlandı.
TEPE, Eylül 2021’de bir önceki aya göre 12,1 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 10,2 puanlık artışla -5,1 puan değerini aldı. TEPE değerinin aylık ve yıllık değişiminde geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu göstergesindeki sırasıyla 39,3 ve 33,5 puanlık iyileşme etkili oldu. Diğer taraftan, mevcut stok düzeyinin normalin altında olduğu yönündeki 0,7 ve 5,4 puanlık değişimler endekse olumlu yansıdı. Söz konusu iyileşmede yeni sezonun açılması ile birlikte yüz yüze eğitimin başlaması etkili oldu.
Ancak, perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentisi bir önceki aya ve yıla kıyasla zayıfladı. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Eylül 2021’de -11,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri bir önceki aya göre 3,9 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,3 puan azaldı.
Perakende güveni en fazla “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektöründe arttı. Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Eylül 2021’de, geçen yılın aynı dönemine göre “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “motorlu taşıtlar”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörlerinde ortalamanın üzerinde artışlar gerçekleşti.
Perakende güveni Batı Marmara, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgelerinde geriledi. Bölgeler itibarıyla bakıldığında, Eylül 2021’de, perakende güveninde geçen yılın aynı dönemine göre Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Doğu Marmara, Güneydoğu Anadolu ve İstanbul’da 10 puanın üstünde artışlar gerçekleşirken, Batı Karadeniz, Ege, Ortadoğu Anadolu ve Batı Anadolu bölgelerinde artışlar daha düşük oldu.
Bültene erişmek için tıklayınız.