TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından düzenlenen etkinlik çevrimiçi olarak düzenlendi.
ANKARA - TEPAV ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından “Zorunlu Göçmenler için Sosyal Eşitlik: Pandemi Sürecinde Yerel Yönetimlerin ve STK’ların Rolü” başlıklı toplantı 29 Mart 2021, Pazartesi günü çevrimiçi olarak düzenlendi.
Toplantı, TEPAV Direktörü Şenay Akyıldız ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel’in açılış konuşmalarıyla başladı. TEPAV'ın göç meseleleriyle uzun zamandır ilgilendiğinden bahsederek konuşmasına başlayan Akyıldız, Türkiye’deki göçmenlerin büyük çoğunluğunun, Suriyeliler özelinde %98’inin kamp dışı alanlarda, kentlerde yaşadığını ve bunun yerel yönetimler için ciddi bir meydan okuma olduğunu belirtti. COVID-19 sürecinin göçmenler gibi kırılgan kesimleri daha da kırılgan hale getirdiğinin altını çizen Akyıldız, bu süreçte belediyelerin rolünün oldukça önemli olduğunu söyledi.
Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, bu projenin Türkiye’deki göçmenlerin pandemi sürecinde yaşadıklarına ışık tuttuğunu söyledi. Pandemiyle birlikte günlük yaşantıda meydana gelen değişikliklerin Suriyeliler gibi grupları oldukça kötü etkilediğini belirten Brakel, yapılan bu araştırmanın bir kilometre taşı olduğunu ve ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağını belirterek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, TEPAV Program Direktörü Sibel Güven’in “Türkiye’deki Zorunlu Göçmenlerin Durumu: Genel Bakış” konulu sunumu ile devam etti. Pandemiyle baş etme yöntemlerinin ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini belirterek sözlerine başlayan Güven, Türkiye’nin son 10 yılda oldukça kalabalık bir göçmen grubunu misafir ettiğinin altını çizdi. Pandemi sürecinde Suriyelilerin bazı noktalarda gerekli desteği alamadığını, pek çok Suriyeli çocuğun okula gitmek yerine iş hayatına girdiğini vurgulayan Güven, gerekli politikaların sağlanmadığından bahsetti ve yerel yönetimlerin bir an önce sürece dahil olması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
TEPAV Politika Analisti Omar Kadkoy “Pandemi Sürecinde Sosyal Eşitlik: Yerel Yönetimlerin ve STK’ların Rolü” adlı rapor sunumunu gerçekleştirdi. Raporun sonuçlarından bahsederek sunuma başlayan Kadkoy, yerel yönetimlerle ortaklıkların artması gerektiğini ve zorla yerinden edilmiş göçmenlerin geçim kaynaklarının artırılması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca eşitlik denildiğinde yalnızca kaynakların dağılımına değil aynı zamanda sosyal eşitliğe de bakılması gerektiğini ifade etti. Yapılan saha çalışmalarında belediyeler ve sivil toplum örgütleri ile görüşüldüğünü söyleyen Kadkoy, mültecilerin büyük olasılıkla kalıcı olduğunu ve bu insanların geleceği ile ilgili politikalara ihtiyacımız olduğunun altını çizerek sunumunu tamamladı.
TEPAV Araştırmacısı İlderya Avşar Koyuncu “COVID-19’un Ankara'daki Suriyeliler ve Afganlar Üzerindeki Etkisi” raporunu dinleyicilerle paylaştı. Araştırma kapsamında 17 Suriyeli ve 33 Afgan olmak üzere toplamda 263 kişinin yaşadığı 50 hane ile görüşmeler gerçekleştirildiğini ve demografik bilgiler, dil bilgileri, aylık gelir dengesi ve COVID-19 etkileri gibi kriterler ile değerlendirildiğini anlatan Koyuncu, görüşülen hanelerin yaşadıkları sıkıntıları aktardı. Kendi ülkelerinde çalışan göçmenlerin burada çalışamadığını, çocukların okula gitmekte zorlandığını ve dil bariyeri yüzünden göçmenlerin iş bulamadığına dikkat çekti. Koyuncu, uyguladıkları anketin son kısmında sordukları ‘Ülkenize geri dönmeyi düşünüyor musunuz?’ sorusuna çoğunluğun hayır dediğinin altını çizerek, eğer mülteciler bu ülkeye entegre olacaksa harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek sunumunu tamamladı.
Sunumların ardından TEPAV Politika Analisti Murat Kenanoğlu’nun moderatörlüğünde dinleyicilerden gelen sorular cevaplanarak, toplantı son erdi.
24/12/2024
23/12/2024
20/12/2024
16/12/2024
13/12/2024