logo tobb logo tobbetu

Dünyada ve Türkiye’de Tekelleşme ve Piyasa Rekabeti 6. Merih Celasun’a Saygı Günü çevrimiçi düzenlenen toplantıda yoğun ilgi gördü.
Haber resmi
16/12/2020 - Okunma sayısı: 2568

 

 

TEPAV'ın, ekonomi bilimine önemli katkılarda bulunan Merih Celasun'u anmak amacıyla geleneksel hale getirdiği "Merih Celasun'a Saygı Günü”nün bu yıl altıncısı COVID-19 salgını nedeniyle 15 Aralık Salı günü çevrimiçi olarak düzenlendi. Toplantıya akademisyenler, ekonomistler ve araştırmacılar katıldı.

Toplantı, TEPAV Program Direktörü Sibel Güven ve IMF Dünya Ekonomik Çalışmalar Bölümü Başkanı Oya Celasun’un açılış konuşmalarıyla başladı. Merih Celasun’un özgeçmişi ve kariyerinden bahseden Güven, Merih Celasun’un verilere ve iktisadi modellere verdiği önemi vurgulayarak Türk ekonomisi, gelir adaletsizliği ve kaynak dağılımına dair yaptığı çalışmalardan bahsetti. IMF Dünya Ekonomik Çalışmalar Bölümü Başkanı ve Merih Celasun’un kızı Oya Celasun konuşmasında Celasun ailesi adına TEPAV’a teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Ufuk Akçiğit’in “Dünyada ve Türkiye’de Tekelleşme ve Piyasa Rekabeti” konulu anma dersine geçildi. Doğru ekonomik politikaları üretmek için doğru ekonomik tartışmaların yapılması gerektiğini belirten Akçiğit,  bu tartışma fırsatlarını yarattığı için de TEPAV’a teşekkür ederek sözlerine başladı. Yaptığı sunumda ABD, İtalya ve Türkiye ekonomileri üzerinden örnekler veren Akçiğit, ekonomik verimliliğin ancak inovasyon ve rekabet ile mümkün olabileceğini vurgularken, ekonomik regülasyonların günümüz piyasasında küçük firmalara avantaj sağlamak yerine büyük firmaların konumlarını korumasını sağladığını ve rekabeti azalttığını belirterek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’in anma dersinin ardından Ussal Danışmanlık Kurucusu Ussal Şahbaz’ın moderatörlüğünde, TOBB E-ticaret Meclis Başkanı Ozan Acar, Chicago Üniversitesi Profesörü Ufuk Akçiğit, ODTÜ İktisat Bölümü Profesörü Erol Taymaz ve ODTÜ İktisat Bölümü Profesörü Ebru Voyvoda’nın konuşmacı olarak yer aldığı panel gerçekleştirildi. Türkiye ekonomisinin genel yapısına dair bir sunum gerçekleştiren Erol Taymaz, Türkiye’nin her sekiz-dokuz yılda bir krize giren bir yapısı olduğundan bahsederken, ülkenin ekonomik büyümesi ile cari açık hızı arasındaki ilişkiye vurgu yaptı. Cari açığın büyük ölçüde dış finansman ile kapatıldığını belirten Taymaz, ekonomik büyüme ile firma dinamikleri arasında çok yakın bir ilişki olduğunu ve sürdürülebilir bir büyüme için üretken olan yatırımlar yapılması gerektiğini belirtti.

Erol Taymaz’ın konuşmasının ardından, sektörel dinamiklerin önemi ve firmalar tarafından nasıl içselleştirildiğini anlatan Ebru Voyvoda,  teknoloji ve bilgi aktarımının önündeki engellerden bahsetti. Üretkenlik ve bölüşüm dinamikleri arasındaki ilişkiyi vurgularken, Türkiye’deki regülasyonların bilgi aktarımının üstünde etkisi olduğu ve makroekonomik yapılar tasarlamanın önemine dikkat çekti.

Ebru Voyvoda’nın sunumunun ardından, Türkiye’de dijitalleşme konusuna ağırlık veren Ozan Acar, pandemide dijitalleşmenin arttığını ve kayıt altına alınmaya başladığını belirtti. Bu durumun piyasa dinamizmine katkısı olduğunu ve genel amaçlı teknolojilerin ekonomik etkisinin biraz geç hissedildiğini vurguladı. Türkiye’de şirketlerin dijitalleşmeden faydalanabilmesi için dijitalleşmenin ucuzlaması, vergi politikalarının düzenlenmesi, ulaştırma altyapısının düzenlenmesi ve nitelikli insan yetiştirilmesi gerektiği belirtti. Elektronik pazarlar sayesinde yeni markaların kendine yer bulabildiği ve elektronik kanalların bu konuda çok faydalı olduğunu ifade etti.

Paneldeki soruları yanıtlayan Prof. Ufuk Akçiğit ise mikro çerçevede teşvikler sayesinde yaşanan göstermelik artışlara odaklanmanın doğru olmadığını belirtirken, genel bir etki analizi yapılması gerektiğini, inovasyon miktarına bakılması ve verimliliğinin hesaplanması gerektiğini belirtti.

Panelin sonunda ise Moderatör Şahbaz, dünyadaki büyük şirketlere açılan davaların rekabet açısından faydalı olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

 

Ufuk Akçiğit tarafından gerçekleştirilen sunuma erişmek için tıklayınız.

Ebru Voyvda tarafından gerçekleştirilen sunuma erişmek için tıklayınız.

Etkinliği izlemek için tıklayınız.

Etiketler:

Yazdır

« Tüm Haberler