TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Bu aralar Avrupa’daki ekonomik krizin Avrupa Birliği projesinin temelini sarstığını düşünenlerin sayısı artıyor. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika ülkeleriyle artan ticaret rakamlarına bakıp, zaten çürümekte olan AB’ye bir alternatif bulduk diye sevinenler de var. Ben AB’nin çürümekte olduğunu ve Türkiye’nin başka seçeneği olduğunu düşünenleri üzülerek izliyorum. Cumhuriyet projesi geçtiğimiz yüzyılda Türkiye’yi nasıl dönüştürdüyse, bizi bu yüzyılda iyi bir şeye dönüştürebilecek tek şeyin Avrupa Birliği olduğunu düşünüyorum. Özellikle bugünlerde daha da fazla böyle düşünüyorum.
Bu yazıda AB’nin nimetlerini saymak gibi bir niyetim yok. Ama en büyük nimetinin ne olduğunu unutanlar için hatırlatmak gerekiyor. AB’yi dünya tarihinde geliştirilmiş en önemli yakınsama makinesi olarak görmek gerekiyor. Yani, gelişmekte olan ülkeleri gelişmiş ülke haline getiren bir mekanizma. Bugüne kadar Güney ve Orta Avrupa’da 200 milyon kişi bu mekanizmadan nasiplendi.[1] Ayrıca, dünyada yüksek cari açık veren ülkelerin büyüyebilmesini sağlayan tek bölge var. O da Avrupa Birliği. AB içinde sermaye, zengin ama büyüme oranı düşük ülkelerden, büyüme potansiyeli daha yüksek ülkelere doğru hareket ediyor. Düşük gelirli ülkelere hem zengin ülkelerin sermayesine hem de piyasasına erişim şansı veriliyor. Bugünkü Avrupa krizinin arkasındaki ana unsur ise bu ülkelerin kendilerine gelen sermayeyi nasıl kullandığı ile ilgili. Büyümesini arttıran verimli alanlara mı yoksa büyümeyle alakası olmayan yerlere mi aktardığı.
Ben Türkiye’nin verimliliği arttıracak alanlarda AB’yi kullanabilme kabiliyetinin fazla gelişmediğini düşünüyorum. Türkiye’nin verimliğini ve refah düzeyini arttıracak, yeni bir büyüme hikayesinin ama omurgasını oluşturacak üç temel alan var bence: Eğitim, Adalet ve Altyapı. Bu alanlarda iyi kullanılabilirse Avrupa Birliği süreci Türkiye’yi çok daha zengin, çok daha adil, çok daha yaşanılabilir bir ülke haline getirebilir:
Bu üç alanda atılacak sağlam adımlar, doğrudan verimlik artışlarına katkı sunacağı için hem yeni bir “Türkiye büyüme hikayesinin” oluşumuna katkı sağlar, hem de çok acil biçimde ihtiyaç duyduğumuz dış tasarrufların daha düşük maliyetle ülkemize girmesini sağlar.
Avrupa’da siyasi ikbali belirsiz üç beş siyasetçinin olumsuz tutumuna bakıp, nasıl olsa bizi almayacaklar diyerek, olduğumuz yerde beklemeli miyiz sizce? Kazandığının sadece yüzde 13’ünü tasarruf edebilen bir ülkenin hızlı büyümesini getirecek yatırımlar için başka çaresi var mı? Varsa bana da anlatın lütfen.
[1] AB’ye şüpheyle bakanlardansanız, Dünya Bankası’nın bu konudaki raporuna bir göz atmanızda fayda var: “Golden Growth: Restoring the Lustre of the European Economic Model” http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/COUNTRIES/ECAEXT/0,,contentMDK:23074045~pagePK:146736~piPK:146830~theSitePK:258599,00.html
[2] Okumadıysanız bu çalışmalara göz atmanızda fayda olabilir: http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/1799, http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/2681; http://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/371; http://tepav.s3.eu-west-1.amazonaws.com/upload/files/haber/1330704312-2.NTV.wmv
[3] OECD’nin en güncel olan 2007 verileri. (Education at a Glance: OECD Indicators - 2010 Edition)
[4] http://www.tepav.org.tr/tr/kose-yazisi-tepav/s/2831
[5] http://www.coe.int/T/dghl/cooperation/cepej/default_en.asp
[6] Tepkinizi o masum üniversite öğrencisine değil onu oraya koyan zihniyete yönlendirin lütfen: http://www.youtube.com/watch?v=QQ2bQuRPaCs
[7] Seçmenler de diyebilirsiniz.
[8] Bizi yönetenlerde “eve erkek baksın, ülkeye İstanbul baksın” gibi bir anlayış olduğunu kabul etmek istemem.
*Esen Çağlar, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti, http://www.tepav.org.tr/tr/ekibimiz/s/25/Esen+Caglar
Fatih Özatay, Dr.
15/01/2025
Burcu Aydın, Dr.
11/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
10/01/2025
Fatih Özatay, Dr.
08/01/2025
M. Coşkun Cangöz, Dr.
07/01/2025