TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Mark Zuckerberg 1984’de New York’ta değil de İstanbul’da doğsaydı bugün büyük ihtimalle askere ne zaman nasıl gideceğini düşünüyor olurdu. Bir önceki yazımda[1] Türkiye’deki ekosistemin gençlerimize Zuckerberg’in ABD’de sahip olduğuna benzer bir ortam sunmaktan hayli uzak olduğunu anlatmaya çalışmıştım. O yazıda bir şeyi atlamışım: Askerlik meselesi.
Facebook fikrini geliştirdikten sonra, Mark Zuckerberg şirketini kurmak için okulunu yarıda bırakmıştı. Ülkemizde ise ben bir üniversite öğrencisinin okulunu yarıda bırakıp şirket kurduğunu pek görmedim. Bizde okul uzatılır ama bırakılmaz, uzun dönem askerlik yapmamak için. Okul bittikten sonra pek çok potansiyel girişimci önce master sonra da doktora programlarına yazılırlar, askerliği biraz daha erteleyebilmek için. Girişimci olması gereken insanlar akademik oluverirler. Ya da yurtdışına çıkmanın yolunu ararlar.
Girişimcilerimizin hayatını kolaylaştıran bir askerlik sistemimiz olmadığı aşikar. Askerliğin zaten girişimcilikle veya yaratıcılıkla alakası nedir diye de sorabilirsiniz. Buna bir cevabım yok. Peki, şöyle sorsak: Zuckerberg[2] gibi insanlar Türkiye’de yaşasaydı, vatan borçlarını nasıl ve ne şekilde ödemeyi isterlerdi?
Konunun uzmanları büyük ihtimalle saçma bulacaklar, ama ben bu yazıda askerlik sistemimize yönelik bazı hayallerimi yazmak istiyorum. Böyle bir sistemimiz olsaydı, Zuckerberg gibiler bu ülkede doktor olmazlar veya başka ülkelere kapak atmanın yolunu aramazlardı diyebilmek için.
İşte benim “altı adımda zorunlu askerlik hizmeti reformu” önerim:
Biliyorum, bu yazdıklarım kimisine ütopya, kimisine de saçmalık olarak gelecektir. Bunların neden olamayacağına ilişkin bir dizi engel sıralanacaktır. Ama bana öyle geliyor ki, Zuckerberg’le aynı potansiyele sahip geçlerimizin bu topraklarda başarılı olmalarını sağlamanın yolu, birçok alanda olduğu gibi, askerlik sisteminde de reformdan, bu reformun önündeki engelleri kaldırmaktan geçiyor. Bir türlü adam gibi bir vergi reformu yapılmadığı için, sürekli vergi affı çıkartan Türkiye, zorunlu askerlik hizmetiyle ilgili derin sorunları çözemediği için, her kuşakta bir bedelli askerlik yasası çıkartmıyor mu?
Bence sadece günü kurtaran, geçici çözümler yerine, daha kapsamlı reformlar yapmanın zamanı geldi. Bu reform önerisinin saçma olduğunu düşünenler lütfen bana kendi önerilerini yazsınlar. Bir de neden zamanlarının büyük bir kısmını Şekeroğlu’nun değil de Zuckerberg’in kurduğu sitede geçirdiklerini bir düşünsünler.
[1] “Mark Zuckerberg gibiler neden Türkiye’de yaşayamaz?” http://www.tepav.org.tr/tr/kose-yazisi-tepav/s/3016
[2] Bu arada Zuckerberg Amerikalı bir Yahudi, ama İsrail vatandaşı değil, dolayısıyla askerlik hizmeti yapmamış. Ama İsrail’deki zorunlu askerlik hizmetinin girişimciliğe nasıl katkıda bulunduğunu merak edenler, Council on Foreign Relations adlı Amerikalı düşünce kuruluşu tarafından yayınlanan “The Start-Up Nation” adlı kitabı mutlaka okusunlar. (http://www.cfr.org/israel/start-up-nation/p20356)
*Esen Çağlar, TEPAV Ekonomi Politikaları Analisti, http://www.tepav.org.tr/tr/ekibimiz/s/25/Esen+Caglar
Fatih Özatay, Dr.
22/11/2024
Fatih Özatay, Dr.
20/11/2024
Güven Sak, Dr.
19/11/2024
M. Coşkun Cangöz, Dr.
16/11/2024
Burcu Aydın, Dr.
16/11/2024