TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
Değerlendirme Notu / Ayşegül Taşöz Düşündere, Taylan Kurt, Seçil Gülbudak Dil
24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin belirleyicisi olarak partiler arasındaki oy geçişleri dikkat çekmektedir. Bu yazıda, partiler arasındaki oy geçişleri öncelikle betimsel karşılaştırmalarla ele alınıp daha sonrasında ekolojik çıkarım modeli ile sayısal olarak analiz edildi.
Genel değerlendirmeler ve betimsel karşılaştırmaların sonuçlarına göre 2018’de, 2015 Kasım milletvekili seçimine kıyasla AK Parti’nin 3,5 milyon oy kaybettiği görülmektedir. AK Parti, en çok batı ve orta Anadolu’da oy kaybı yaşarken AK Parti’nin oy kaybettiği batıdaki ilçelerde İYİ Parti’nin; orta Anadolu’da ise MHP’nin öne çıktığı dikkat çekmektedir. 1,3 milyon oy kaybeden CHP’nin oy depolarında ise en çok oy kazanan İYİ Parti oldu. Genel olarak partilerin oy dağılımları incelendiğinde MHP ile İYİ Parti’nin birbirini tamamladığına dair işaretler gözlemlenmektedir. Her partinin sıfır oy aldığı sandık sayıları incelendiğinde ise bu tipteki sandıkların oranında azalma olduğu görülmektedir. Bu durum, partiler arasındaki kutuplaşmanın azalması olarak yorumlanmıştır.
Betimsel karşılaştırmalara ek olarak sandık bazında istatistiki anomalilerin de paylaşıldığı yazıda, oy geçişlerini daha yakından analiz etmek için ekolojik çıkarım modeline başvuruldu. Ekolojik çıkarım modeli, gruplanmış sonuçlara bakarak bireylerin davranışını tahmin etmekte sıklıkla kullanılmaktadır. Basitleştirerek ifade etmek gerekirse, ekolojik çıkarım modeli, “Hangi partiden hangi partiye ne kadar oy geçse, bu tüm ilçelerdeki yeni sonuçları en iyi biçimde açıklar?” sorusuna cevap arar.
Ekolojik çıkarım modeline göre elde edilen sonuçlardan bazıları şu şekilde listelenmektedir: