TEPAV web sitesinde yer alan yazılar ve görüşler tamamen yazarlarına aittir. TEPAV'ın resmi görüşü değildir.
© TEPAV, aksi belirtilmedikçe her hakkı saklıdır.
Söğütözü Cad. No:43 TOBB-ETÜ Yerleşkesi 2. Kısım 06560 Söğütözü-Ankara
Telefon: +90 312 292 5500Fax: +90 312 292 5555
tepav@tepav.org.tr / tepav.org.trTEPAV veriye dayalı analiz yaparak politika tasarım sürecine katkı sağlayan, akademik etik ve kaliteden ödün vermeyen, kar amacı gütmeyen, partizan olmayan bir araştırma kuruluşudur.
TEPAV, dış ticaret verilerini inceleyerek hazırladığı “Enerji Ekipmanları Dış Ticaretinde Mevcut Durum ve Fırsat Alanları” adlı çalışmayı bugün yaptığı toplantıda kamuoyu ile paylaştı. Enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithalat ile karşılayan Türkiye’nin yüksek dış ticaret açığının en önemli sebeplerinin başında enerji ithalatı geliyor. Enerji ithalatını enerji makine ve ekipmanları yönünden de ele alan çalışma ile Türkiye’de ilk defa dış ticaret açığında enerji ekipmanları ticaretinin rolü ortaya konuldu.
Rüzgar ve güneş özelinde alternatif enerji kaynakları ile kömür ekipmanlarının karşılaştırmalı olarak incelendiği çalışmaya göre, Türkiye yenilenebilir enerji ekipmanları ticaretinden yılda 2.4 milyar ABD Doları dış ticaret açığı verirken, bu rakam kömür ekipmanları ticaretinde ise yılda 2.5 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşiyor.
Yapılan çalışmanın önemli bulgularının başında Türkiye’deki enerji ekipmanlarına dair teknoloji açığı geliyor. Dış ticaret kalemleri detaylı bir biçimde incelendiğinde Türkiye’nin düşük teknolojili ürün ihraç ettiği, buna karşılık yüksek teknolojili ürünleri ithal ettiği ortaya çıkıyor.
Termik santral makine-ekipmanları içerisinde ileri teknolojili ürünler %5 gibi düşük bir oranda kalırken, yenilenebilir enerji makine-ekipmanlarının geneline bakıldığında bu oranın %23 olduğu biliniyor.
Türkiye teknoloji geliştirmeye odaklanmalı
Türkiye güneş enerjisi ihracatında dünya ortalamasının altında (%6) yüksek teknolojili ürün üretirken ve yoğunlukla (%54) düşük teknolojili ürünler ihraç etmektedir. Türkiye’de en hızlı gelişen yenilenebilir enerji sektörü olan rüzgarda da durum farklı değil. Rüzgar enerjisi ekipmanlarında dış ticaret fazlası veren Türkiye, teknoloji kompozisyonunda yine geride kalıyor. İhracatı genellikle orta-düşük teknolojili inşaat aksamlarından oluşurken, %18 oranında yüksek teknolojili ürün ithal ediyor.
Yenilenebilir Enerji Türkiye İçin Temiz Enerjiden Fazlası
Rapor, Türkiye’nin yenilenebilir ve alternatif enerji alanında dikkat çekici düzeyde yatırım aldığını da ortaya koyuyor. 2003-2014 yılları arasında toplam 7.6 milyar ABD Doları yatırım alanı alan yenilenebilir ve alternatif enerji sektörü, Türkiye’nin en yüksek yabancı yatırım aldığı 5. Sektör olarak kendini gösteriyor.
Raporun Yönetici Özetine erişmek için tıklayınız.
Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.
24/11/2024
22/11/2024
20/11/2024
20/11/2024
19/11/2024